ßßß Cookit - przepis na Pulpety z indyka z kaszą

Pulpety z indyka z kaszą

nazwa

Składniki

Wykonanie

wtorek, 15 Grudzień 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Wszyscy myślami są już w świątecznych klimatach, ale przecież pomiędzy pieczeniem pierników i nastawianiem zakwasu na barszcz, trzeba jeszcze pomyśleć o obiedzie dla rodzinki. Delikatne pulpety z indyka z dodatkiem bardzo zdrowej kaszy jaglanej bardzo smakują mojej dwuletniej córeczce. Z dodatkiem ziemniaczków i sosu pomidorowego stworzą pyszny, sycący obiad. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam
Składniki:
pół kilograma mielonego mięsa z indyka
torebka kaszy jaglanej ugotowanej i przestudzonej (możemy ją ugotować wieczorem, żeby następnego dnia nie czekać, aż wystygnie)
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu
Mięso dokładnie wyrabiamy z ugotowaną kaszą, jajkiem i przyprawami. Łyżką nabieramy czubate porcje masy (wtedy wszystkie będą jednakowej wielkości) i formujemy w rękach kuleczki. Uformowane pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy ugotowane pulpety z wody i przekładamy do sosu, w którym możemy je przez chwilę potrzymać na bardzo małym ogniu.
Ja przygotowuję najprostszy sos pomidorowy, tak jak zawsze robiła to moja mama. Dwie łyżki masła rozpuszczam w rondlu, dodaję dwie łyżki mąki i przesmażam przez chwilę intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewam powoli szklankę wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego i doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Do gotowego sosu wkładam pulpety i podaję z ziemniaczkami. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/drob/pulpety-z-indyka-z-kasza