ßßß
W sezonie owocowym przypomniał mi się ten przepis na placek z owocami rodem z rodzinnego domu. Mama dostała go od znajomej i piekła często z sezonowymi owocami. Mnie najbardziej smakował z porzeczkami. Nie miałam go zapisanego , ale zapamiętałam zasadę składników – wszystkiego po trzy, albo po trzy czwarte. Łatwo to zapamiętać, kiedy nie mamy pod ręką źródła przepisów – choć, czy w dzisiejszej rzeczywistości tak się może zdarzyć ? Teraz, jak już będę go miała na blogu, nie będę musiała się martwić, że coś pomyliłam.Zrobiłam go „na czysto”, ale można też dać na wierzch kruszonkę( dobra będzie np. kokosowa) albo posypać cukrem-pudrem.3 jajka ( duże)3/4 szklanki cukru3/4 kostki masła lub dobrej margaryny3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie- 3 łyżki mleka lub wody gazowanejowoce sezonowe ( u mnie porzeczki, jagody i maliny)ewentualnie kruszonka lub cukier-puder do posypaniaMiękkie masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na mniejszych obrotach. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, na koniec dolewamy mleko lub wodę gazowaną.Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy ( średniej, ja mam 24 na 30 cm) i posypujemy po wierzchu owocami, można je lekko wcisnąć, jeśli są większe ( np śliwki). Jeżeli decydujemy się na kruszonkę, to posypujemy nią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C. Pieczemy około 45 minut, aż wierzch się zezłoci a wbity patyczek wyjdzie suchy.Placek ma konsystencję podobną nieco do babki piaskowej i doskonale komponuje się z każdymi owocami, a najlepiej z kwaskowatymi, jak agrest, wiśnie czy porzeczki. Moim domownikom bardzo smakował i wspominaliśmy jedząc go moją Mamę , dzięki której przepisom jadamy wiele pyszności.Bardzo się cieszę, że udało mi się odtworzyć ten rodzinny przepis a teraz , kiedy już jest na blogu to mi nie zginie.Smacznego !