Wykonanie
Zwykła zupa pomidorowa w pełni sezonu smakuje inaczej. Wystarczy rozgotować trochę
pomidorów, zmiksować lub przetrzeć przez sito i domowy przecier do pysznej zupy gotowy. Jeśli do
pomidorów dodamy jedno niezbyt słodkie
jabłko, zupa ma ciekawszy smak. Taki sposób gotowania zupy pomidorowej znalazłam w jednej z książek kucharskich Małgorzaty Musierowicz, okraszonych literackimi anegdotkami. Podaję przepis: ZUPA POMIDOROWA Z
JABŁKIEMkawałek
mięsa z kością ( najlepiej
kurczaka)2
marchewkikawałek
selerapietruszkakawałek
pora3-4 ziarna
ziela angielskiego4-5
pomidorów1
jabłkomakaron lub
ryżsól, szczypta
cukruNajpierw gotujemy niezbyt mocny rosołek: Zalewamy
mięso, solimy, dodajemy obrane i pokrojone warzywa i
ziele angielskie. Gotujemy do miękkości
mięsa i warzyw, które
potem, oprócz
marchewki, wyjmujemy z zupy. W międzyczasie rozgotowujemy na miękko sparzone i obrane
pomidory oraz
jabłko Ja to robię w mikrofalówce, ok. 10 min na 700 W . Miksujemy lub przecieramy przez sito ( wtedy nie trzeba wcześniej obierać a gotowane ze skórką są smaczniejsze). Dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku szczyptą
cukru. Zupę podajemy z
makaronem lub
ryżem na sypko. Smacznego!