Wykonanie
Wprawdzie nie w formie serduszka, ale to istna rozkosz dla podniebienia, odpowiednia na dzisiejszy dzień. Pulchny
biszkopt posmarowany masą
krówkową, z
gruszkami gotowanymi z
cynamonem i
imbirem, polany
polewą czekoladową. Zdaniem Rodzinki- jeden z najbardziej udanych ostatnio moich wypieków.2
jajka2/3 szklanki
cukruszklanka
mleka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniapuszka masy krówkowej3-4
gruszkipo pół łyżeczki
cynamonu i
imbiru3 łyżki
cukru, 2 szklanki
wodypolewa czekoladowaJajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
mąkę na przemian z
mlekiem . Ostatnią partię
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Wylewamy na średnią , natłuszczoną blachę i pieczemy w 180C około pół godziny, aż się zezłoci i do suchego patyczka.
Gruszki obieramy, kroimy w ósemki i wrzucamy do wrzącej
wody z
cukrem,
cynamonem i
imbirem, gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy, studzimy.Wystudzony
biszkopt smarujemy masą
krówkową, układamy na niej
gruszki i polewamy
polewą czekoladową, na przykład taką . Jak polewa zastygnie, placek jest gotowy.Jak już wspomniałam, puszysty
biszkopt, masa krówkowa, aromatyczne
gruszki i
polewa czekoladowa świetnie do siebie pasują.Smacznego !