ßßß
Wprawdzie nie w formie serduszka, ale to istna rozkosz dla podniebienia, odpowiednia na dzisiejszy dzień. Pulchny biszkopt posmarowany masą krówkową, z gruszkami gotowanymi z cynamonem i imbirem, polany polewą czekoladową. Zdaniem Rodzinki- jeden z najbardziej udanych ostatnio moich wypieków.2 jajka2/3 szklanki cukruszklanka mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniapuszka masy krówkowej3-4 gruszkipo pół łyżeczki cynamonu i imbiru3 łyżki cukru, 2 szklanki wodypolewa czekoladowaJajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem . Ostatnią partię mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na średnią , natłuszczoną blachę i pieczemy w 180C około pół godziny, aż się zezłoci i do suchego patyczka.Gruszki obieramy, kroimy w ósemki i wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, cynamonem i imbirem, gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy, studzimy.Wystudzony biszkopt smarujemy masą krówkową, układamy na niej gruszki i polewamy polewą czekoladową, na przykład taką . Jak polewa zastygnie, placek jest gotowy.Jak już wspomniałam, puszysty biszkopt, masa krówkowa, aromatyczne gruszki i polewa czekoladowa świetnie do siebie pasują.Smacznego !