Wykonanie

Kupiłam w tym tygodniu pyszne
gruszki , słodkie i soczyste. Część wylądowała w
sałatce owocowej, w towarzystwie ostatnich papierówek i pierwszych
winogron, a część postanowiłam położyć na placku i zalać
galaretką.Przy biszkoptach z
galaretką zawsze jest problem, jak zabezpieczyć placek przed wsiąkaniem
galaretki. Ja robię zawsze trochę masy na bazie
masła i
przetworów owocowych. Tym razem wykorzystałam
dżem z czarnej porzeczki.4
jajka3/4 szklanki
cukruszklanka
mąkiłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa : 1/4 kostki
masła, 2 łyżki
dżemy z czarnej porzeczki, 2 łyżki słodkiego
soku jabłkowegogalaretka truskawkowagruszka,
banan,
winogronaJajka utrzepałam z
cukrem na puszystą masę,
potem dodawałam mieszając
mąki z proszkiem. Piekłam ok.30 min w 180 C. Studziłam przy uchylonym piekarniku. Przekroiłam na trzy części, do tego placka wykorzystałam dolną. Włożyłam ją z powrotem do formy.Rozpuściłam
galaretkę w przepisowej ilości
wody.Miękkie
masło miksowałam dodając po łyżce
dżemu, który rozrzedziłam
sokiem jabłkowym. Masa pięknie się ukręciła. Posmarowałam nią
biszkopt, szczególnie starannie przy brzegach formy. Ułożyłam na placku
owoce, lekko je wciskając w masę. Wstawiłam do lodówki, żeby masa dobrze stężała przed zalaniem
galaretką.Gdy
galaretka ostygła, niewielką jej ilość wlałam ostrożnie do formy, tak, by
owoce się ‚przykleiły” – wstawiłam do lodówki. Resztę
galaretki wlałam, gdy pierwsza warstwa zastygła i ponownie włożyłam do lodówki. Po godzinie placek był gotowy.A pozostałe dwa blaty przełożyłam pokazanym wczoraj
musem jabłkowo-
bananowym i polałam w łatki
polewą czekoladową. Zdjęć nie mam, bo córa miała wczoraj gości i placek zniknął błyskawicznie. Tego z
galaretką do zdjęcia w porządnym świetle też niewiele zostało… Z resztą, placki z
owocami i
galaretką zawsze cieszą się u nas powodzeniem.Smacznego !