Wykonanie
Proste i baaardzo smaczne.
Składniki:2 duże twarde
gruszki120 gramów miękkiego
masła9 płaskich łyżek
cukru (można dać trochę więcej jeśli
gruszki są lekko kwaśne)3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia9 łyżek
mąki (płaskich)2 czubate łyżki
kakao1 tabliczka
czekolady (ja dałam
mleczną, ale jeśli lubimy gorzką to też będzie dobrze pasować)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce dokładnie ubić
masło z
cukrem na gładką i puszystą masę (około 10 minut). Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym
jajku. Kiedy masa się połączy dodawać partiami przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao, cały czas miksując. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodać posiekaną drobno
czekoladę i wmieszać do ciasta (już bez miksowania). Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem blachy, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone np. w ćwiartki albo kostkę
gruszki i włożyć do piekarnika. Ciasto piecze się 45 minut, a ponieważ jest dobre również na ciepło to znika praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika 😉
Inspiracja tu.