ßßß
Wprawdzie upały nie bardzo zachęcają do smażenia na grillu, ale lato, to pora grillowania, więc wrzucam przepis. Jest sprzed kilku tygodni, kiedy jeszcze nie było tak gorąco. Wykorzystałam udka i skrzydła od kurczaka, bo z piersi zrobiłam domową wędlinę .Przyprawiłam je dość ostro, papryką , lekko chili i dwoma rodzajami pieprzu, poza tym olejem z suszonymi pomidorami i bazylią.Udka i skrzydła z kurczaka albo i z dwóchsól, pieprz czarny, ziołowy i kolorowy z młynkaolej z suszonymi pomidorami i bazyliąnieco chili w proszkuPodzielone na kawałki udka i skrzydła posoliłam, skropiłam olejem z suszonymi pomidorami i bazylią oraz resztą przypraw i wstawiłam na godzinę do lodówki.Potem zostały upieczone na grillu w czasie odpowiednim do ich wielkości. Zjedliśmy je z surówką z młodej kapusty , o której innym razem i z sałatą w winegrecie z pomidorami. I chyba tylko z chlebem, bo przypominam sobie święte oburzenie dzieci, co obiad bez ziemniaków ? nie było wtedy aż tak upalnie, ale dość gorąco i nie chciało mi się stać przy garach.
Jak widać nasz grill ogrodowy jest dość wiekowy, i tak nieźle się trzyma na stare lata…Pora może rozejrzeć się za nowym, najlepiej na http://erabox.pl/A zobaczcie, kto był pierwszy był przy grillowym stole ?Smacznego !