Wykonanie
Wprawdzie upały nie bardzo zachęcają do smażenia na grillu, ale lato, to
pora grillowania, więc wrzucam przepis. Jest sprzed kilku tygodni, kiedy jeszcze nie było tak gorąco. Wykorzystałam udka i skrzydła od
kurczaka, bo z piersi zrobiłam domową
wędlinę .Przyprawiłam je dość ostro,
papryką , lekko
chili i dwoma rodzajami
pieprzu, poza tym
olejem z
suszonymi pomidorami i
bazylią.Udka i skrzydła z
kurczaka albo i z dwóch
sól,
pieprz czarny,
ziołowy i kolorowy z młynka
olej z
suszonymi pomidorami i
bazyliąnieco
chili w proszkuPodzielone na kawałki udka i skrzydła posoliłam,
skropiłam olejem z
suszonymi pomidorami i
bazylią oraz resztą przypraw i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Potem zostały upieczone na grillu w czasie odpowiednim do ich wielkości. Zjedliśmy je z surówką z
młodej kapusty , o której innym razem i z
sałatą w
winegrecie z
pomidorami. I chyba tylko z
chlebem, bo przypominam sobie święte oburzenie dzieci, co obiad bez
ziemniaków ? nie było wtedy aż tak upalnie, ale dość gorąco i nie chciało mi się stać przy garach.
Jak widać nasz grill ogrodowy jest dość wiekowy, i tak nieźle się trzyma na stare lata…
Pora może rozejrzeć się za nowym, najlepiej na http://erabox.pl/A zobaczcie, kto był pierwszy był przy grillowym
stole ?Smacznego !