Wykonanie
Się wszyscy za łodchudzanie wzięli, bo wiosna przyszła i niby tak trza. My tam lubimy takie…ekhem…opływowe kształty, to i se nie żałujemy dobrości najprzeróżniejszych i, pogryzając kiełbachę, mamy niezły ubaw z tych
sałato – tfu – żerców. Bo jakie to życie,
panie, na sałacie? No jakie?! Ale – uwaga, uwaga – są plusy tej zbiorowej odchudzeniowej histerii! Dzięki niej albowiem odkrylim, ze zdumienia przecierając oczy i szczypiąc się w przedramię, że nie każde zdrowe żarło jest od razu niesmaczne. PRAWIE każde jest, owszem. Ale są nieliczne wyjątki, jak taki oto, łatwy i nie wymagający zbyt dużo czasu,
kuraczek, na którego nam przepisa kuleżanka Janinka z miasta zapodała.Składniki:1 podwójny cycek
kury2 garście
roszponkiok. 10
suszonych pomidorówkulka
mozzarelliolej z
suszonych pomidorówbazylia,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprzSposób przygotowania:Cycka kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na rozgrzanym
oleju z
suszonych pomidorów.
Olej nada potrawie ciekawego aromatu.
Pomidory kroimy na mniejsze części, dodajemy do
kurczaka. Doprawiamy całość
ziołami,
solą i
pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną
mozzarellę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z dokładnie umytą
roszponką. Podajemy na ciepło z
makaronem, np. z kolorowymi świderkami.