Wykonanie
Wprawdzie dopiero mi wschodzą posiane warzywa, ale chwasty rosną z wielkim impetem. Wyrywam więc pokrzywy i trochę wykorzystuję , do zup i
sosów. Do tego, oprócz owego uciążliwego zielska dodałam młodego szczawiu i
mięty, która pięknie odrodziła się po zimie. Sos zrobiłam na bazie podsmażonej
cebuli i
czosnku, z
przyprawami podobnymi, jakie dodaję do
szpinaku.opakowanie
makaronu falbankikubek pokrzyw ( czubki i górne liście)kubek liści młodego szczawiugarść liści świeżej
miętycebula, 2 ząbki
czosnkuoliwasól ziołowapieprz i
kolendra świeżo zmielone
gałka muszkatołowaMakaron ugotowałam według przepisu. Pokrzywy wypłukałam w kilku wodach,
szczaw i
miętę umyłam.Na rozgrzanej
oliwie zeszkliłam pokrojoną
cebulę i
czosnek, dodałam pokrzywy,
szczaw i
miętę, smażyłam kilka minut. Doprawiłam
solą ziołową,
pieprzem i
kolendrą oraz szczyptą
gałki muszkatołowej. Jak warzywa były miękkie, to zmiksowałam. Wymieszałam sos z
makaronem.Sos miał warzywny smak, lekko kwaskowy od szczawiu , świeży do
mięty i aromatyczny od przypraw . Doskonale pasował do
makaronu i przy okazji znowu zafundowałam Rodzince sporą dawkę witamin i mikroelementów.Smacznego !