Wykonanie
Nie przepadam za bardzo za
szparagami – nie lubię dań z posmakiem goryczki. Ale zupa bardzo mi smakuje , dodaję do niej
włoszczyznę, żeby miała bardziej warzywny posmak. Tym razem moi Panowie poprosili o dodatek
ziemniaków, żeby zupa była bardziej konkretna. Przyznam, że zyskała na smaku i konsystencji – była bardzo kremowa. Dodaję ją do akcji „Sezon na szparagi”pęczek białych
szparagówduża
marchewkapietruszkakawałek
pora3 -4
ziemniaki2 łyżki
oliwysól do smaku
pieprz świeżo zmielony,
tymianekdrobne grzanki z podsuszonego
chlebaDo
wody wlałam
oliwę, posoliłam i dodałam pokrojoną
włoszczyznę. Pogotowałam 20 minut,
potem dodałam obrane i pokrojone
szparagi oraz
ziemniaki i gotowałam do ich miękkości. Wsypałam pod koniec suszony
tymianek ( sporą szczyptę) i doprawiłam
pieprzem z młynka. Zmiksowałam.Rodzinka jadła zupę z grzankami – ja staram się jeść mniej kalorycznie, więc grzanki sobie odpuściłam. Wypiłam zupę
szparagową z mojego ulubionego kubka, specjalnego do dających się wypić zup. Dostałam go od Córci na imieniny i często z niego korzystam.Wersja z
ziemniakami, z dodatkiem grzanek rodzince też bardzo przypadła do gustu.Smacznego !