Wykonanie
Rozpoczęła się akcja ” Czas na piknik” i akurat mam coś odpowiedniego. Klopsiki „na jeden kęs”, aromatyczne, z
cynamonem i
miętą. Podejrzałam takie w jednym z moich ulubionych programów kulinarnych ” Moja grecka kuchnia”. Bardzo lubię dodatek
cynamonu i
mięty zarówno do
mięsa, jak i …do ciasta. A że mam ususzoną własną, pyszną i pachnącą
miętę z ogródka, klopsiki bardzo się udały.1/2 kg
miesa mielonego wołowo-wieprzowegoczerstwa
bułkajajkosuszona
mięta ( łyżka)
cynamon( 1/4 łyżeczki)
sól, pierz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Bułkę moczymy w wodzie lub
mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do
mięsa, wbijamy
jajko, doprawiamy
solą,
pieprzem,
miętą i
cynamonem . Wyrabiamy dokładnie masę.Toczymy z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w
tartej bułce i smażymy na
oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.Jeśli pogoda dopisze, to zapakuję je do koszyka piknikowego i zjemy je gdzieś w plenerze w towarzystwie tzatzików . Kilka spróbowałam , są pyszne, aromatyczne i bardzo ożywczo smakują dzięki cynamonowi i
mięcie. Polecam nie tylko na piknik.Smacznego !