ßßß Cookit - przepis na KLOPSIKI Z PAPRYKOWĄ PANIERKĄ

KLOPSIKI Z PAPRYKOWĄ PANIERKĄ

nazwa

Wykonanie

To doskonałe klopsiki na imprezę, takie na jeden chaps. Zrobione niemal jak klasyczne mielone , tylko w miniaturowej formie. Dla smaczku do panierki dodałam trochę słodkiej mielonej papryki i to było dobre posunięcie. Miałam je ostatnio na dwóch imprezach z gośćmi i cieszyły się powodzeniem odwrotnym do swojego rozmiaru.
1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowego
czerstwa bułka
jajko
majeranek, tymianek, sól, pierz
tarta bułka i słodka papryka do panierowania
olej do smażenia
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrabiamy dokładnie masę.
Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce z papryką i smażymy na oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.
Jak już wspomniałam -idealne jako imprezowa przekąska, i na ciepło i na zimno.
Smacznego !
UWAGA ! Pamiętacie zeszłoroczną aukcję charytatywną do Kubusia ? W tym roku sprzedajemy kalendarze z naszymi blogowymi przepisami. Jest wśród nich i mój, na zieloną sałatkę z truskawkami.
Kalendarze można kupić pod tym adresem – klik, klik
Źródło:http://grazynagotuje.pl/klopsiki-na-jeden-kes-i-kalendarz