Wykonanie
To doskonałe klopsiki na imprezę, takie na jeden
chaps. Zrobione niemal jak klasyczne mielone , tylko w miniaturowej formie. Dla smaczku do panierki dodałam trochę słodkiej mielonej
papryki i to było dobre posunięcie. Miałam je ostatnio na dwóch imprezach z gośćmi i cieszyły się powodzeniem odwrotnym do swojego rozmiaru.
1/2 kg
miesa mielonego wołowo-wieprzowego
czerstwa
bułkajajkomajeranek,
tymianek,
sól, pierz
tarta bułka i
słodka papryka do panierowania
olej do smażenia
Bułkę moczymy w wodzie lub
mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do
mięsa, wbijamy
jajko, doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem. Wyrabiamy dokładnie masę.
Toczymy z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w
tartej bułce z
papryką i smażymy na
oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.
Jak już wspomniałam -idealne jako imprezowa przekąska, i na ciepło i na zimno.
Smacznego !
UWAGA ! Pamiętacie zeszłoroczną aukcję charytatywną do Kubusia ? W tym roku sprzedajemy kalendarze z naszymi blogowymi przepisami. Jest wśród nich i mój, na
zieloną sałatkę z
truskawkami.
Kalendarze można kupić pod tym adresem – klik, klik