ßßß
Już kiedyś wspominałam, że często moimi poczynaniami kulinarnymi rządzi przypadek. Akurat zabierałam się za robienie mielonych, kiedy mój mąż wrócił z zakupów z drobnymi podsuszonymi kiełbaskami. Pomyślałam więc, ze urozmaicę klopsy i włożę w środek kiełbaski, nadając im podłużny kształt. Dodałam też do mięsa nieco mielonej papryki i kolorowego pieprzu , żeby były bardziej pikantne. Całość wyszła bardzo smakowita.1/2 kg mięsa mielonego15 dkg drobnych kiełbasekCzerstwa bułkajajkosól, pieprz czarny i kolorowypapryka słodka, majeranekolej do smażeniaBułkę namoczyłam, odcisnęłam i rozdrobniłam. Dodałam do mięsa mielonego, wbiłam jajko, przyprawiłam i wyrobiłam mięsna masę. Obtoczyłam nią kawałki kiełbasek, formując podłużne klopsy.Usmażyłam je na oleju, na rumiano z każdej strony.Mielone z niespodzianką przypadły do gustu moim domownikom.Smacznego !