ßßß Cookit - przepis na Mielone w cieście francuskim

Mielone w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Kolejny mój przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Tym razem mielone w cieście francuskim z oliwką. Tak pokombinowałam i okazało się, że oliwka nawet nieźle współgra z mielonym, a dodatkowo ładnie wygląda. Polecam
SKŁADNIKI
1/2 kg mięsa mielonego
1 płat ciasta francuskiego
ok 10 oliwek
sól pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki
majeranek
jedna sucha bułka
jedno jajko do smarowania
WYKONANIE
Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną.
Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę.
Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby.
Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/02/mieso-mielone-w-ciescie-francuskim.html