Wykonanie
Kolejny mój przepis z wykorzystaniem
ciasta francuskiego. Tym razem mielone w cieście francuskim z
oliwką. Tak pokombinowałam i okazało się, że
oliwka nawet nieźle współgra z mielonym, a dodatkowo ładnie wygląda. Polecam
SKŁADNIKI1/2 kg
mięsa mielonego1 płat
ciasta francuskiegook 10
oliweksól pieprz do smaku2 ząbki
czosnku2
jajka1 łyżeczka
słodkiej paprykimajeranekjedna sucha
bułkajedno
jajko do smarowaniaWYKONANIEDo zmielonego
mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą
bułkę,
jajka,
przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę
czosnek. Wyrabiamy masę
mięsną.Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy
oliwkę.
Z
ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby.
Płaty ciasta smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.