Wykonanie
Bardzo smaczna propozycja obiadowo-imprezowo-kanapkowa - pieczeń z
mięsa mielonego z dodatkiem
keczupu. Miękka, wilgotna, o oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik
wędliny.
SKŁADNIKI:1 kg
mięsa mielonego1-2
cebule2 ząbki
czosnku1
jajko1 czerstwa
bułkamleko do namoczenia
bułki5 łyżek pikantnego
keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni2 łyżki ostrej
musztardy2 łyżeczki
soli1 łyżka
majerankupieprz,
papryka słodka,
chilli - do smaku1.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić.2.
Bułkę namoczyć w
mleku, dobrze odcisnąć.3.
Czosnek zmiażdżyć/przecisnąć przez praskę.4.
Mięso wymieszać dokładnie z
bułką,
cebulą,
czosnkiem,
musztardą,
keczupem oraz
przyprawami.5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć
mięso, wierzch posmarować
keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny.
Podawać na ciepło z
sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała.Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry i podsmażona.Inspiracja: Smaczny kąsek