Wykonanie
Podczas upałów często zamiast zup robię chłodniki na
maślance,
kefirze lub
jogurcie. Wrzucam do nich te warzywa, które mam pod ręką, a z sezonie papierówkowym nawet
jabłka . Wczoraj znalazłam w lodówce
ogórki zielone i małosolne a resztę składników wzięłam z ogródka –
młode listki
sałaty, szczypiące
rzodkiewki, kwaśny
szczaw i
koperek.
Maślanka to moja ulubiona baza do takich chłodników, bo doskonale się komponuje ze świeżymi warzywami. Podobnie jak sok z małosolnych
ogórków.litr
maślanki1/4 szklanki soku z małosolnych
ogórkówogórek zielony i dwa małosolne
dymka ze
szcypioremok. 10
rzodkiewekgarść szczawiudwie garście listków
młodej sałatygałązka
mięty ( opcjonalnie)
sól,
pieprz ziołowy, cząber2 – 3 łyżki posiekanego
koperkuOgórki i
dymkę pokroiłam, posoliłam. Dodałam porwane liście
sałaty,plasterki
rzodkiewek, posiekany
szczaw i
miętę, wymieszałam. Dolałam sok z
ogórków małosolnych i pokrojone ogóreczki.
Maślankę roztrzepałam lekko, zalałam chłodnik, wymieszałam. Doprawiłam
pieprzem ziołowym i cząbrem, posypałam posiekanym
koperkiem.Chłodnik był bardzo orzeźwiający, lekko kwaskowy, warzywa przyjemnie chrupały. Polecam na lato, oby było jak najwięcej okazji do robienia takich dańSmacznego !