ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

nazwa

Wykonanie

Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-)
1 pęczek botwinki
2-3 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1 litr maślanki
sól, pieprz
1. Z botwinki odcinamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy.
2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek i szczypior drobno siekamy.
3. Przygotowane warzywa zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z jajkiem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/chodnik-z-botwinka.html