Wykonanie

Upały nadal trwają, trzeba robić jedzenie orzeźwiające i dające ochłodę. Latem nasze ulubione zupy to chłodniki z warzywami, na
maślance,
kefirze lub
jogurcie. Robię je przeważnie z tego, co mam w domu. Dziś do chłodnika dodałam chrupiące białe części
kapusty pekińskiej, które fajnie skomponowały się z resztą warzyw. Dodałam też do
maślanki trochę orzeźwiającego soku od małosolnych
ogórkówlitr
maślanki½ szklanki soku od małosolnych
ogorkówogórek zielonykilka
rzodkiewekłodyga
selera naciowegomala
czerwona paprykabiałe części z dwóch liści
kapusty pekińskiejłyżka posiekanego
koperkuWarzywa myję, kroję w paski lub plasterki,
solę , dodaję treochę
pieprzu ziołowego. Po kilku minutach zalewam
sokiem z
ogórków, mieszam.
Maślankę roztrzepuję trzepaczką i wlewam do warzyw z
sokiem. posypuję
koperkiem.Jeśli wszystko jest z lodówki, można podawać od razu, ale lepiej jak się trochę w lodówce „przegryzie”. Na upały, takie jak dziś – idealny. Smacznego !