ßßß
Wykonanie:Do wysokiego naczynia wlać maślankę.Ogórki obrać ze skórki.Przekroić na połowę.Wydrążyć gniazda nasienne i dodać do maślanki.
Jeden ogórek pokroić na mniejsze części i dodać do maślanki.Zmiksować na gładki krem.Pozostały ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego kremu z ogórka i maślanki.
Rzodkiewkę umyć, i oczyścić z liści. (Jeśli liście są świeże nie wyrzucać można je wykorzystać aby przyrządzić surówkę.)Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.Z kalarepki odciąć liście.Bulwę przeciąć na połowę.(Druga polowa może nam posłużyć jako następny składnik do surówki)Usunąć z wierzchniej skórki.Zetrzeć na tarce.Koper umyć.Posiekać.Wszystkie składniki takie jak potarta kalarepa, rzodkiewka i posiekany koper dodać do maślanki w której został zmiksowany ogórek.
Dodać kwaśna, gęstą śmietanę.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki by połączyły się smaki.
Uwaga:Ja podałam z jajkiem po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Na talerzu można po wierzchu posypać jeszcze koperkiem.Doprawić krem dodatkowo przetartym czosnkiem jeśli ktoś lubi.