Wykonanie
Nie jestem zwolennikiem chłodników lecz na taki upał jak dziś nie ma nić lepszego.Ja zrobiłam chłodnik z zielonego
ogórka z dodatkiem
rzodkiewki,
kalarepy i
koperku na
maślance.Składniki:2
ogórki zielone średniej wielkości1/2
kalarepy1/2 pęczka
rzodkiewki330 ml.
maślanki1/2 pęczka
koperku2 pełne łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól,
pieprz.

Wykonanie:Do wysokiego naczynia wlać
maślankę.
Ogórki obrać ze skórki.Przekroić na połowę.Wydrążyć gniazda nasienne i dodać do
maślanki.

Jeden
ogórek pokroić na mniejsze części i dodać do
maślanki.Zmiksować na gładki krem.Pozostały
ogórek pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego kremu z
ogórka i
maślanki.
Rzodkiewkę umyć, i oczyścić z liści. (Jeśli liście są świeże nie wyrzucać można je wykorzystać aby przyrządzić surówkę.)Zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych otworach.Z
kalarepki odciąć liście.Bulwę przeciąć na połowę.(Druga polowa może nam posłużyć jako następny składnik do surówki)Usunąć z wierzchniej skórki.Zetrzeć na tarce.
Koper umyć.Posiekać.Wszystkie składniki takie jak potarta
kalarepa,
rzodkiewka i posiekany
koper dodać do
maślanki w której został zmiksowany
ogórek.

Dodać kwaśna, gęstą
śmietanę.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki by połączyły się smaki.

Uwaga:Ja podałam z
jajkiem po benedyktyńsku czyli
jajko poszetowe. Na talerzu można po wierzchu posypać jeszcze
koperkiem.Doprawić krem dodatkowo przetartym
czosnkiem jeśli ktoś lubi.