ßßß
Upały nadal trwają, trzeba robić jedzenie orzeźwiające i dające ochłodę. Latem nasze ulubione zupy to chłodniki z warzywami, na maślance, kefirze lub jogurcie. Robię je przeważnie z tego, co mam w domu. Dziś do chłodnika dodałam chrupiące białe części kapusty pekińskiej, które fajnie skomponowały się z resztą warzyw. Dodałam też do maślanki trochę orzeźwiającego soku od małosolnych ogórkówlitr maślanki½ szklanki soku od małosolnych ogorkówogórek zielonykilka rzodkiewekłodyga selera naciowegomala czerwona paprykabiałe części z dwóch liści kapusty pekińskiejłyżka posiekanego koperkuWarzywa myję, kroję w paski lub plasterki, solę , dodaję treochę pieprzu ziołowego. Po kilku minutach zalewam sokiem z ogórków, mieszam.Maślankę roztrzepuję trzepaczką i wlewam do warzyw z sokiem. posypuję koperkiem.Jeśli wszystko jest z lodówki, można podawać od razu, ale lepiej jak się trochę w lodówce „przegryzie”. Na upały, takie jak dziś – idealny. Smacznego !