ßßß
 
            
         Dzisiejsza wersja zakwasu to pszenny zakwas z dodatkiem jabłka. Jabłko można również dodać do żytniego zakwasu…chociaż mój żytni zakwas działa energicznie i bez jabłka.A kiedy już pszenny zakwas dojrzał wykorzystałam go do wypieku cynamonowych bułeczek i orkiszowych mini bagietek. Przepis na orkiszowe mini bagietki zawiera jedynie 5 g drożdży, więc jak się domyślacie pszenny zakwas to całkiem niezła siła napędowa. Moje ciasto na bagietki po wszystkich procesach, przez które przeszło było tak elastyczne, że nie musiałam podsypywać mąki aby je złożyć i podzielić.
Dzisiejsza wersja zakwasu to pszenny zakwas z dodatkiem jabłka. Jabłko można również dodać do żytniego zakwasu…chociaż mój żytni zakwas działa energicznie i bez jabłka.A kiedy już pszenny zakwas dojrzał wykorzystałam go do wypieku cynamonowych bułeczek i orkiszowych mini bagietek. Przepis na orkiszowe mini bagietki zawiera jedynie 5 g drożdży, więc jak się domyślacie pszenny zakwas to całkiem niezła siła napędowa. Moje ciasto na bagietki po wszystkich procesach, przez które przeszło było tak elastyczne, że nie musiałam podsypywać mąki aby je złożyć i podzielić. Dawno nie piekłam z mąki orkiszowej, więc stąd przepis na orkiszowe mini bagietki. Pyszne, super wyrośnięte z rozcięciem po środku. Przeczytałam ostatnio, że nacinanie chleba to nie tylko ozdoba i rumiana, chrupiąca skórka. Takie nacięcia zapobiegają pękaniu chleba podczas pieczenia w niepożądanych miejscach.Składniki:1 porcja zakwasuDzień 1150 g mąki pszennej200 g wody (200 ml), podgrzanej do 35ºC100 g jabłka, utartegoDzień 4200 g mąki pszennej200 g wody podgrzanej do 35ºCWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoiku, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wskazana temperatura to 25 stopni. Aby przyspieszyć proces fermentacji mieszaj zakwas przynajmniej raz dziennie. Już po pierwszym dniu można zaobserwować małe pęcherzyki gazowe, znak, że zakwas żyje i pracuje.Na czwart dzień dodaj mąkę, wodę i wymieszaj na gładką masę. Znowu pozostaw zakwas w ciepłym miejscu. Następnego dnia zakwas jest gotowy do wypieku.Składniki: na 22 mini bagietki5 g świeżych drożdży250 g pszennego zakwasu600 g mąki pszennej100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej350 g zimnej wody + 35 g pod koniec wyrabiania1 ½ łyżeczki soliWykonanie:Zakwas i wodę wymieszaj wraz z drożdżami. Doda obie mąki i zarób ciasto. Ja wykonuję tę czynność zawsze przy pomocy asystenta kuchennego, najpierw na wolnych obrotach przez przez 9 minut, po czym dodaję sól i zwiększam obroty, a na samym końcu jeszcze raz wodę. Razem 15 minut.Ciasto jest dosyć rzadkie, ale takie ma być, w czasie wyrastania będzie nabierać formy. Duże naczynie spryskaj olejem i włóż ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę bardzo lekko oprószoną mąką, rozciągnij palcami, a następnie złóż kilka razy. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu złożeniem do dna, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 70 minut. Powtórz czynność jak wyżej. Przykryj ciasto i daj mu odpocząć przez 10 minut.Podziel ciasto na kawałki o wadze 60 gram. Uformuj podłużne mini bagietki. Ułóż na blaszy do bagietek oprószonej mąką, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Natnij bagietki wzdłużi oprósz mąką i piecz w piekarniku na 225º (termoobieg) przez około 10 minut. Ostudż na metalowej kratce.
Dawno nie piekłam z mąki orkiszowej, więc stąd przepis na orkiszowe mini bagietki. Pyszne, super wyrośnięte z rozcięciem po środku. Przeczytałam ostatnio, że nacinanie chleba to nie tylko ozdoba i rumiana, chrupiąca skórka. Takie nacięcia zapobiegają pękaniu chleba podczas pieczenia w niepożądanych miejscach.Składniki:1 porcja zakwasuDzień 1150 g mąki pszennej200 g wody (200 ml), podgrzanej do 35ºC100 g jabłka, utartegoDzień 4200 g mąki pszennej200 g wody podgrzanej do 35ºCWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoiku, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wskazana temperatura to 25 stopni. Aby przyspieszyć proces fermentacji mieszaj zakwas przynajmniej raz dziennie. Już po pierwszym dniu można zaobserwować małe pęcherzyki gazowe, znak, że zakwas żyje i pracuje.Na czwart dzień dodaj mąkę, wodę i wymieszaj na gładką masę. Znowu pozostaw zakwas w ciepłym miejscu. Następnego dnia zakwas jest gotowy do wypieku.Składniki: na 22 mini bagietki5 g świeżych drożdży250 g pszennego zakwasu600 g mąki pszennej100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej350 g zimnej wody + 35 g pod koniec wyrabiania1 ½ łyżeczki soliWykonanie:Zakwas i wodę wymieszaj wraz z drożdżami. Doda obie mąki i zarób ciasto. Ja wykonuję tę czynność zawsze przy pomocy asystenta kuchennego, najpierw na wolnych obrotach przez przez 9 minut, po czym dodaję sól i zwiększam obroty, a na samym końcu jeszcze raz wodę. Razem 15 minut.Ciasto jest dosyć rzadkie, ale takie ma być, w czasie wyrastania będzie nabierać formy. Duże naczynie spryskaj olejem i włóż ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę bardzo lekko oprószoną mąką, rozciągnij palcami, a następnie złóż kilka razy. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu złożeniem do dna, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 70 minut. Powtórz czynność jak wyżej. Przykryj ciasto i daj mu odpocząć przez 10 minut.Podziel ciasto na kawałki o wadze 60 gram. Uformuj podłużne mini bagietki. Ułóż na blaszy do bagietek oprószonej mąką, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Natnij bagietki wzdłużi oprósz mąką i piecz w piekarniku na 225º (termoobieg) przez około 10 minut. Ostudż na metalowej kratce. Mini bagietki wędrują do Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyBagietki na zakwasieBruschetta z awokado na żytniej bagietcePożywne bagietki z pulled pork czyli…Chleb jabłkowy pieczony na poolishChleb jogurtowy ze słonecznikiem
Mini bagietki wędrują do Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisyBagietki na zakwasieBruschetta z awokado na żytniej bagietcePożywne bagietki z pulled pork czyli…Chleb jabłkowy pieczony na poolishChleb jogurtowy ze słonecznikiem