Wykonanie
Witam serdecznie! Tak jak obiecałam wczoraj dzisiaj chcę się podzielić z
Wami przepisem na zakwas pszenny . Nie jest to zakwas żytni, który kotłuje się w słoiku i tylko czeka, żeby z niego wypłynąć. O nie. Zakwas żyje, puszy się taktownie, ale nie przesadza z uczuciami, a swoje robi jak go dodać do ciasta.
Dzisiejsza wersja zakwasu to pszenny zakwas z dodatkiem
jabłka.
Jabłko można również dodać do żytniego zakwasu…chociaż mój żytni zakwas działa energicznie i bez
jabłka.A kiedy już pszenny zakwas dojrzał wykorzystałam go do wypieku
cynamonowych bułeczek i orkiszowych mini
bagietek. Przepis na orkiszowe mini
bagietki zawiera jedynie 5 g
drożdży, więc jak się domyślacie pszenny zakwas to całkiem niezła siła napędowa. Moje ciasto na
bagietki po wszystkich procesach, przez które przeszło było tak elastyczne, że nie musiałam podsypywać
mąki aby je złożyć i podzielić.
Dawno nie piekłam z
mąki orkiszowej, więc stąd przepis na orkiszowe mini
bagietki. Pyszne, super wyrośnięte z rozcięciem po środku. Przeczytałam ostatnio, że nacinanie
chleba to nie tylko ozdoba i rumiana, chrupiąca skórka. Takie nacięcia zapobiegają pękaniu
chleba podczas pieczenia w niepożądanych miejscach.Składniki:1 porcja zakwasuDzień 1150 g
mąki pszennej200 g
wody (200 ml), podgrzanej do 35ºC100 g
jabłka, utartegoDzień 4200 g
mąki pszennej200 g
wody podgrzanej do 35ºCWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoiku, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Mieszanka powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Wskazana temperatura to 25 stopni. Aby przyspieszyć proces fermentacji mieszaj zakwas przynajmniej raz dziennie. Już po pierwszym dniu można zaobserwować małe pęcherzyki gazowe, znak, że zakwas żyje i pracuje.Na czwart dzień dodaj
mąkę,
wodę i wymieszaj na gładką masę. Znowu pozostaw zakwas w ciepłym miejscu. Następnego dnia zakwas jest gotowy do wypieku.Składniki: na 22 mini
bagietki5 g świeżych
drożdży250 g pszennego zakwasu600 g
mąki pszennej100 g
mąki orkiszowej, pełnoziarnistej350 g zimnej
wody + 35 g pod koniec wyrabiania1 ½ łyżeczki
soliWykonanie:Zakwas i
wodę wymieszaj wraz z
drożdżami.
Doda obie
mąki i zarób ciasto. Ja wykonuję tę czynność zawsze przy pomocy asystenta kuchennego, najpierw na wolnych obrotach przez przez 9 minut, po czym dodaję
sól i zwiększam obroty, a na samym końcu jeszcze raz
wodę. Razem 15 minut.Ciasto jest dosyć rzadkie, ale takie ma być, w czasie wyrastania będzie nabierać formy. Duże naczynie spryskaj
olejem i włóż ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę bardzo lekko oprószoną
mąką, rozciągnij palcami, a następnie złóż kilka
razy. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu złożeniem do dna, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 70 minut. Powtórz czynność jak wyżej. Przykryj ciasto i daj mu odpocząć przez 10 minut.Podziel ciasto na kawałki o wadze 60 gram. Uformuj podłużne mini
bagietki. Ułóż na blaszy do
bagietek oprószonej
mąką, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Natnij
bagietki wzdłużi oprósz
mąką i piecz w piekarniku na 225º (termoobieg) przez około 10 minut. Ostudż na metalowej kratce.
Mini
bagietki wędrują do Na zakwasie i na drożdżach .Polecane przepisy
Bagietki na zakwasieBruschetta z
awokado na
żytniej bagietcePożywne
bagietki z pulled
pork czyli…
Chleb jabłkowy pieczony na poolish
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiem