ßßß
Tak więc dzisiaj przygotowała wszystkie składniki do buraczanego zakwasu. Właściwie nic nie zmieniłam w oryginalnym przepisie, jedynie zamiast kromki razowego chleba dodałam łyżkę żytniego zakwasu. Zobaczymy co z tego będzie za pięć dni…Składniki:500 g buraków1½ l letniej, wody4 ząbki czosnku4 duże liście laurowe6 ziaren pieprzu8 ziaren ziela angielskiegopół małego jabłka1 łyżka żytniego zakwasuWykonanie:Umyj buraki odkrój piętki i pokrój w plasterki. Obierz czosnek, wydrąż jabłko z nasienia. Umieść wszystkie składniki w glinianym naczyniu, u mnie jeszcze była wolna miska. Wymieszaj żytni zakwas z wodą i zalej warzywa wraz z przyprawami.Przykryj naczynie folią i pozostaw w pokojowej temperaturze na 5 – 7 dni.Polecane przepisyNo i jak tu nie ugotowac bigosu…Babka ucierana z zurawina, czekolada i orzechamiSzafranowy wieniec drożdżowyŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiPycha makowiec!