Wykonanie

Tak więc dzisiaj przygotowała wszystkie składniki do buraczanego zakwasu. Właściwie nic nie zmieniłam w oryginalnym przepisie, jedynie zamiast kromki
razowego chleba dodałam łyżkę żytniego zakwasu. Zobaczymy co z tego będzie za pięć dni…Składniki:500 g
buraków1½ l letniej,
wody4 ząbki
czosnku4 duże
liście laurowe6 ziaren
pieprzu8 ziaren
ziela angielskiegopół małego
jabłka1 łyżka żytniego zakwasuWykonanie:Umyj
buraki odkrój piętki i pokrój w plasterki. Obierz
czosnek, wydrąż
jabłko z nasienia. Umieść wszystkie składniki w glinianym naczyniu, u mnie jeszcze była wolna miska. Wymieszaj żytni zakwas z
wodą i zalej warzywa wraz z
przyprawami.Przykryj naczynie folią i pozostaw w pokojowej temperaturze na 5 – 7 dni.Polecane przepisyNo i jak tu nie ugotowac bigosu…Babka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechamiSzafranowy wieniec
drożdżowyŚledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiPycha makowiec!