Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się Święta.Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych
buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych
buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz..Nic nie smakuje tak na wigilijnym
stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych
buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny.
SKŁADNIKI:1,5kg
buraków czerwonychgłówka
czosnku5-7
liści laurowych,około 20 kulek
ziela angielskiegołyżka
solikromka
chleba razowego - na zakwasie (bez
drożdży)przegotowana ciepła
woda – około 1,5 litraWYKONANIE:Surowe
buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami
czosnku,
liściem laurowym i
zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną
wodą z dodatkiem
soli - tak by pokryła
buraki. Dodajemy kromkę
chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy
chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.