ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliżają się Święta.
Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz..
Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny.
SKŁADNIKI:
1,5kg buraków czerwonych
główka czosnku
5-7 liści laurowych,
około 20 kulek ziela angielskiego
łyżka soli
kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
WYKONANIE:
Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/11/zakwas-na-barszcz.html