Wykonanie
Nie piekę ciast bo to jeszcze za wcześnie, ale za to dziś przygotowałam
buraki na zakwas. Taki gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Więc kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzę go i zleję do butelek, a później wykorzystam do przygotowania barszczyku wigilijnego.
Składniki:2 kg
buraków6 ząbków
czosnkukromka
chleba razowego ( przygotowanego na naturalnym zakwasie, bez
drożdży )1,5 łyżki
soli6
liści laurowychgarstka
ziela angielskiegoWykonanie:Surowe
buraki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika, przekładając ząbkami
czosnku, liśćmi i zielem. Następnie zalewamy taką ilością przegotowanej
wody z
solą, by przykryła
buraki. Dodajemy
chleb owinięty w gazę ( nie rozpuści się).
Słój przykrywamy gazą lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach ze słoika wyjmujemy
chleb, a klarowny zakwas przelewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce.Smacznego!