ßßß
Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i jajkami nazywa się carbonara i wywodzi z Włoch.Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam makaron carbonara jedynie z boczkiem, jajkami, startym serem i mnóstwem natki. Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku między polskim czy szwedzkim boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.
Składniki:Przepis na 5 porcji300 g makaronu spaghetti waga sucha150 g chudego boczku wędzonego5 jajek1 łyżka stopionego masła2 łyżki natki, grubo posiekanej2 dl ostrego sera, utartegosól i pieprz do smakuWykonanie:Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo.Pokrój boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.Roztrzep jajka z masłem i wymieszaj z utartym serem.Odcedz makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj jajka i mieszaj cały czas, aż jajka zaczną się ścinać.Pokrusz boczek i wraz posiekaną pietruszką dodaj do makaronu. Wymieszaj.Podawaj danie na ciepło.
Polecane przepisyKremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiemRoladki z kurczaka z pomidorowym spaghettiPora na makaronMakaron z sosem z tuńczyka i estragonemPasta z przepysznym sosem