Wykonanie
Ten
makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki
makaron z
boczkiem i
jajkami nazywa się carbonara i wywodzi z Włoch.Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam
makaron carbonara jedynie z
boczkiem,
jajkami,
startym serem i mnóstwem
natki. Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim
boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka
razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku
między polskim czy szwedzkim
boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski
boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.
Składniki:Przepis na 5 porcji300 g
makaronu spaghetti waga sucha150 g
chudego boczku wędzonego5
jajek1 łyżka stopionego
masła2 łyżki
natki, grubo posiekanej2 dl
ostrego sera, utartego
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Ugotuj
makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo.Pokrój
boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.Roztrzep
jajka z
masłem i wymieszaj z
utartym serem.Odcedz
makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj
jajka i mieszaj cały czas, aż
jajka zaczną się ścinać.Pokrusz
boczek i wraz posiekaną
pietruszką dodaj do
makaronu. Wymieszaj.Podawaj danie na ciepło.
Polecane przepisyKremowy sos do
makaronu z
kurczakiem i
boczkiemRoladki z
kurczaka z
pomidorowym spaghetti
Pora na
makaronMakaron z sosem z
tuńczyka i
estragonemPasta z przepysznym sosem