ßßß
Składniki:10 udek z kurczakasól i pieprz2 łyżki musztardy2 łyżki musztardy francuskiej dijon1 łyżeczka nasion gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu4 łyżki miodu3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę5 szaloteksól1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku2 łyżki olejuWykonanie:Udka z kurczaka natrzyj solą, papryką i pieprzem.Zrumień na oleju przez około 5 minut. Przełóż do udka do brytfanki.Wymieszaj musztardę z miodem, czosnkiem, gorczycą. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem udka. Obierz szalotki, przekrój na pół i powciskaj między udka.Piecz udka w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 35 minut.
Pyszne udka z kurczaka, które można podać z pieczonymi ziemniakami, bulgurem lub kaszą.
Polecam również udka z kurczaka cytrynowo miodowe, a dla smakoszy kuchni orientalnej udka z kurczaka z pilaf .Polecane przepisyUdka z kurczaka na warzywachMeksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiącaProsty przepis na kurczak tikka masalaSzybko i tanio