Wykonanie
Witam Kochani! Święta już tuż, tuż, więc
pora wymyślić jakieś świąteczne menu. jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczny obiad to polecam
udka z kurczaka w
sosie musztardowo miodowym .Upiekłam dzisiaj takie właśnie
udka z kurczaka i byłam wręcz oczarowana ich smakiem. Bardzo polecam to danie, do którego zamiast pałek można użyć również całe
udka z kurczaka, a najchętniej odfiletowane nogi z zachowaną skórką.

Składniki:10
udek z kurczakasól i
pieprz2 łyżki
musztardy2 łyżki
musztardy francuskiej dijon1 łyżeczka nasion
gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu4 łyżki
miodu3 ząbki
czosnku, przeciśnięty przez praskę5
szaloteksól1 łyżeczka
czarnego pieprzu, grubo zmielonego1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
olejuWykonanie:
Udka z kurczaka natrzyj
solą,
papryką i
pieprzem.Zrumień na
oleju przez około 5 minut. Przełóż do udka do brytfanki.Wymieszaj
musztardę z
miodem,
czosnkiem,
gorczycą. Dopraw
solą i
pieprzem. Polej sosem udka. Obierz
szalotki, przekrój na pół i powciskaj
między udka.Piecz udka w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 35 minut.

Pyszne
udka z kurczaka, które można podać z pieczonymi
ziemniakami, bulgurem lub
kaszą.

Polecam również
udka z kurczaka cytrynowo miodowe, a dla smakoszy kuchni orientalnej
udka z kurczaka z pilaf .Polecane przepisy
Udka z kurczaka na warzywachMeksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiącaProsty przepis na
kurczak tikka
masalaSzybko i tanio