Wykonanie

Pieczony
kurczak. Pyszne i aromatyczne danie. Przepis mam od mojego wujaszka Leszka, który robi w ten sposób
żeberka, a ja zrobiłam pałki i
udka z kurczaka. Wyszły naprawdę pyszne. Z
mięsa ściągnęłam skórę, aby było zdrowiej.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4 udka i 6 pałek (u mnie dość małe)
- 200 ml
czerwonego wina półwytrawnego
- 3 łyżki
miodu (u mnie z pasieki borowiackiej)
- 2 łyżki
oleju- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
bazylii Tytka Smaku
-
pieprz,
sól- 2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej
-
miód do posmarowania
kurczaka pod koniec pieczenia
Wykonanie:
Udka i pałki myjemy, zdejmujemy skórkę, a udka nacinamy wzdłuż nożem.
Przygotowujemy marynatę - mieszamy
wino z
miodem, wyciśniętym
czosnkiem,
bazylią,
olejem,
papryką,
solą i
pieprzem. Do marynaty wkładamy
kurczaka i odstawiamy go do lodówki na 3 godziny, lub na noc.
Następnie wkładamy do naczynia do zapiekania razem z marynatą i pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 30 minut, w międzyczasie przekładamy
kurczaka. Następnie wyciągamy naczynie, odlewamy marynatę i smarujemy jeszcze po wierzchu
miodem i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
U mnie
kurczak podany z pieczonymi
ziemniakami i
pomidorkiem i lampką
wina.
Smacznego :-)


