Wykonanie
Święta wielkanocne. W Szwecji zaczynamy świętować już jutro, więc tort
krewetkowo łososiowy z
kawiorem już gotowy.
Potem jeden dzień przerwy i zaczynamy świętowanie po polsku. Tort kanapkowy na Wielkanoc to już domowa tradycja.W tym roku proponuję tort przełożony nadzieniem z
krewetek i dwóch rodzajów
łososia. Do nadzienia dodałam dodałam trochę
żelatyny, a sam tort udekorowałam
między innymi
krewetkami,
rukolą,
mango i
papryką.
Rybny kawior to wspaniały dodatek wytrawnych
tortów. Nie wszyscy przepadają za
kawiorem. Miałam przyjemność spróbować prawdziwego perskiego
kawioru, rodzina z
Iranu nam podsyła. Jak smakuje? Bardzo specyficznie, można lubić lub nienawidzić. Ja lubię. Do
tortu wykorzystałam szwedzki
kawior tak zwany löjrom firmy Kalix, nie tak
drogi jak perski
kawior (900 złotych za kilogram), ale mimo wszystko luksusowy produkt, przyrządzany według specjalnej receptury, objęty licencją. Polecam spróbować jak odwiedzicie Szwecję.Tort
krewetkowo łososiowy ala cheesecakeSkładniki:6-8 porcjiokrągły spód do
tortu 18 cm, tutaj przepisNadzienie5 listków
żelatyny, namoczone100 g
wędzonego łososia200 g marynowanego
łososia150 g
krewetek + 350 g do dekoracji (nieobrane około 1,5 kg)250 g
serka np,
ricotta500 ml kwaśnej
śmietany, gęstej100 g
kawioru3 łyżki świeżego
kopru, drobno pokrojonegoszczypta
soli do smakuszczypta
czarnego pieprzuDekoracja
tortu1 dojrzałe
mango1 mała
czerwona paprykakilka
owoców psysalis (
wiśnia peruwiańska)garść
rukolikilka gałązek świeżego
kopru350 g
krewetkikawałek
wędzonego łososia
Przygotuj
ciasto drożdżowe według przepisu. Upiekłam spód do
tortu w wysokiej foremce o średnicy 18 cm. Spód można z powodzeniem upiec w tortownicy o średnicy 26-28 cm. Z upieczonego
spodu odkrój brzegi i wierzch, a następnie pokrój na 4 placki o mniej więcej tej samej grubości.Przed robieniem nadzienia namocz listki
żelatyny w wodzie przez 20 minut. Odciśnij, a następnie podgrej aby
żelatyna się rozpuściła. W naczyniu umieść
serek i
śmietanę i miksując wleawaj
żelatynę. Posieka
koper, pokrój
łososia i
krewetki i dodaj do masy serowej. Wszystko wymieszaj doprawiając
solą i
pieprzem.Umieść pierwszy spód na paterze i otocz metalową obręczą. Nałóż nadzienie i tak powtórz z resztą placków. Ja wykroiłam 4 placki. Ostatni placek posmarowałam również nadzieniem. Włóż
torta do lodówki, aby nadzienie się ścisło, a następnie udekoruj tort według uznania lub tak jak na zdjęciu. Smacznego.

Polecane przepisyTort kanapkowy z
tuńczykiemTort kanapkowy krajankaTort kanapkowy na ciepłoSzwedzki tort kanapkowy na zimnoNo to jeszcze po jednym