ßßß
Panna cotta to wg mnie jeden z prostszych deserów w dodatku niepochłaniającego zbyt dużo czasu innymi słowy deser idealny na niedzielę. Ja już mam gotową a przygotowanie dla nas 3 szt zajęło mi ok 15 minut.Składniki :puszka owoców mango w zalewiemlekośmietana słodka 30%żelatynaProporcje na 1 szt deseru :50 ml soku z zalewy mango50 ml mleka50 ml śmietanypłaska łyżeczka żelatynyPrzygotowanie :Wszystkie powyższe ilości składników pomnożone przez ilość porcji które chcę przygotować wlewam do rondla dosypując odpowiednią ilość żelatyny i tylko lekko podgrzewając mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po wystudzeniu przelewam do kształtnych miseczek i wstawiam do lodówki na ok 2h. Aby wyjąć gotową panna cottę z miseczek wystarczy na chwilę wstawić miseczkę do ciepłej wody a następnie przewrócić na talerzyk. Podałem z pokrojonymi owocami mango z puszki i wiórkami czekolady.