Wykonanie
Mam wrażenie, że bez względu na to, czy ktoś poczynił wiosenne postanowienia dietetyczne, czy też nie, każdy z nas czeka z niecierpliwością na kolorowe, świeże i soczyste warzywa oraz
owoce. Ja postanowiłam urzeczywistnić pragnienie wiosny na talerzu pełnym kolorów i smaków, na którym niewątpliwym bohaterem jest
wędzony łosoś oraz
owoc granatu.
Granat to bardzo ciekawy
owoc, mający duże walory smakowe i zdrowotne. Jest niezwykle orzeźwiający, a mnie urzeka przede wszystkim wyglądem. Nasiona
granatu wyglądają jak małe skarby, a ich rubinowy kolor zawsze wyróżnia się na talerzu. Nie pokusiłabym się o zjedzenie go tak po prostu... Dla mnie idealnie sprawdza się właśnie w
sałatce z
łososiem,
rukolą, kremowym
serkiem i
cukinią...:)A zatem zachęcam i polecam,pozdrawiam,
AsiaSkładniki:
rukolaowoc granatuwędzony łosośkremowy
serekcukiniauprażone
ziarna słonecznikasok z cytryny,
oliwa z oliwek,
sól i
pieprz na dressingświeży
koperekPrzygotowanie:Przygotować klasyczny dressing z
soku z cytryny i
oliwy z oliwek doprawiony
solą i
pieprzem.Umytą i osuszoną
rukolę wymieszać z dressingiem i rozłożyć na talerze.
Cukinię pokroić w cienkie paseczki używając obieraczki do warzyw.
Owoc granatu przekroić na pół i wyciągnąć soczyste nasiona.
Łososia pokroić na cienkie listki.Na
rukoli ułożyć
cukinię,
serek i
łososia. Wszystko udekorować
ziarnami słonecznika, pestkami
granatu oraz
koperkiem.Smacznego!