ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

nazwa

Wykonanie

Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Jest to jedyne ciasto czekoladowe, ktore moje dzieci same umia upiec. Czesto przychodzac z pracy zastaje juz tylko resztki tego ciasta. Jeszcze lekko cieple ciasto jemy zawsze z lodami. Kiedy kladdkaka juz przestygnie i oczywiscie kiedy jeszcze jest pare kawalkow do zjedzenia ubijam smietanke. Mnie wlasnie smakuje kladdkaka, kiedy jest juz dobrze przestudzona.
Kladdkaka nie wolno piec za dlugo, bo bedzie wtedy twarda. Ciasto musi byc w srodku wilgotne, a na powierzchni troche chrupkie . Ciasto to nie wyrasta za mocno, a idea ciasta zreszta jest taka, ze to ma wlasnie byc cienki placek. To ciasto to prawdziwa czekoladowa bomba, a co za tym idzie mnostwo kalorii. No ale co tam, do odwaznych swiat nalezy!
Oto przepis
Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Skladniki: na foremke o srednicy 25 cm
100 g miękkiego masła
2 dl cukru
2 jaja
1 ½ dl mąki
½ dl kakao
1 łyżeczka extraktu waniliowego
½ łyżeczka proszku do pieczenia
60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ubij masło i cukier na puszystą mase. Dodaj po jednym jajku.
Wmieszaj mąkę, kakao, wanilie i proszek do pieczenia.
Roztop czekoladę i dodaj do masy.
Wylej ciasto do wysmarowanej formy i piecz na 160ºC (termoobieg) 20 minut.
Ostudz i podawaj z bita smietana lub lodami, ewentualnie malinami.
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku
Pyszne ciasto ucierane zebra
Brownies mocno czekoladowe z dynią
Źródło:http://codojedzenia.pl/szwedzkie-ciasto-czekoladowe-kladdkaka