Wykonanie

Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Jest to jedyne ciasto
czekoladowe, ktore moje dzieci same umia upiec. Czesto przychodzac z pracy zastaje juz tylko resztki tego ciasta. Jeszcze lekko cieple ciasto jemy zawsze z
lodami. Kiedy kladdkaka juz przestygnie i oczywiscie kiedy jeszcze jest pare kawalkow do zjedzenia ubijam
smietanke. Mnie wlasnie smakuje kladdkaka, kiedy jest juz dobrze przestudzona.

Kladdkaka nie wolno piec za dlugo, bo bedzie wtedy twarda. Ciasto musi byc w srodku wilgotne, a na powierzchni troche chrupkie . Ciasto to nie wyrasta za mocno, a idea ciasta zreszta jest taka, ze to ma wlasnie byc cienki placek. To ciasto to prawdziwa czekoladowa bomba, a co za tym idzie mnostwo kalorii. No ale co tam, do odwaznych swiat nalezy!

Oto przepisSzwedzkie ciasto
czekoladowe kladdkakaSkladniki: na foremke o srednicy 25 cm100 g miękkiego
masła2 dl
cukru2
jaja1 ½ dl
mąki½ dl
kakao1 łyżeczka extraktu
waniliowego½ łyżeczka
proszku do pieczenia60 g
gorzkiej czekoladyWykonanie:Ubij
masło i
cukier na puszystą mase. Dodaj po jednym
jajku.Wmieszaj
mąkę,
kakao,
wanilie i
proszek do pieczenia.Roztop
czekoladę i dodaj do masy.Wylej ciasto do wysmarowanej formy i piecz na 160ºC (termoobieg) 20 minut.Ostudz i podawaj z
bita smietana lub
lodami, ewentualnie
malinami.


Polecane przepisyCiasto
czekoladowe – 10 minut w piekarnikuPyszne ciasto ucierane zebraBrownies mocno
czekoladowe z
dynią