Wykonanie
Ciastka powstały bardzo szybko z okazji imienin mojej mamy, w przeciągu 15 minut, tuż przed jej przyjazdem przygotowałam je wrzycając wszystko na oko. Przepis jest naprawdę bardzo prosty a efekt wyśmienity dzięki połączeniu gorących
ciastek prosto z piecyka z
lodami!Składniki na 8
ciasteczek:200 g
czekolady, ja użyłam Milka Chocolate Dessert -oprócz
czekolady nadziana jest pysznym musem ( możemy także użyć zwykłej
czekolady deserowej)2 łyżki
kakao (prawdziwego, gorzkiego)pół szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru3
jajka1/3 kostki
masłalody-
waniliowe,
czekoladowo-
wiśniowe, jakie tylko chceciePrzygotowanie:Mieszamy suche składniki-
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakaoJajka (
żółtka razem z
białkami) ubijamy aż powstanie gładka pianaOdłamujemy 8 kostek
czekoladyPozostałą
czekoladę,
masło i
cukier rozpuszczamu w rondelku cały czas mieszając aż nam się zacznie karmelizować(na powieszchni powstanie pianka i bąbelki)Gorącą masę
czekoladową wlewamy do
jajek i łączymyDodajemy suche składnikiPrzelewamy do obsypanych
mąką foremek i wtykamy po kawałku
czekoladyWstawiamy do zamrażarki na 15-20 minut, następnie na 15 minut do nagrzanego do 200* piecykaPo wyjęciu, od razu przekładamy na talerzyk, nakładamy
lody i podajemy!Najpyszniejsze są prosto z piekarnika, mokre i miękkie w środku, idealnie chrupiące na zewnątrz. Oczywiście później można zawsze odgrzać w piekarniku, lub opiekaczu.