ßßß
Przepis na śledzie w pomidorach z chili i sherrySkładniki:200 g śledzi, solonychpół średniej wielkości pora3 łyżki ketchupu2 łyżeczki przecieru pomidorowego5 łyżek oleju3 łyżki sherry, u mnie wytrawneotarta skórka z pół pomarańczyszczypta chili, lub wedle smakusól i pieprz do smakuWykonanie:Śledzie namocz w zimnej wodzie, odcedź i pokrój. Pokrój por.W misce wymieszaj ketchup, przecier pomidorowy, skórkę otartą z pomarańczy, sherry, olej oraz przyprawy. Dodaj śledzie i por i wszystko wymieszaj.Przełóż śledzie do słoika i odstaw na conajmniej 1 dzień.Polecane przepisyŚledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymSkagenröra szwedzka salatka z krewetekZimna przekąska z krewetekŚledzie w curry z jabłkami