ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z jagodami i poziomkami

Rolada bezowa z jagodami i poziomkami

nazwa

Wykonanie

Rolada bezowa z jagodami i poziomkami to dobry pomysł na wykorzystanie białek. Beza jest miękka, prawie ciągnąca i z łatwością można ją zwinąć w rulon. Sposób pieczenia bezy na roladę jest również specyficzny. Po prostu wstawiam blaszkę z bezą do nagrzanego piekarnika, po czym go natychmiast wyłączam. Tak pozostawiam bezę do następnego dnia.
Przepis na roladą bezową z jagodami i poziomkami (5 porcji)
Składniki:
Beza
3 białka
1½ dl cukru
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie
200g śmietany kremówki 30- 36%
3 dl jagód
2 dl poziomek
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 º C.
Ubij pianę z białek i soli na sztywno i stopniowo dodaj cukier nadal ubijając.
Rozsmaruj bezę równomiernie na blaszce pokrytej pergaminem do pieczenia o rozmiarach około 35 x 25 cm.
Umieść blachę z bezą w gorącym piekarniku, zamknij drzwiczki i natychmiast wyłącz ciepło.
Pozostaw bezę do wyschnięcia na noc nie otwierając piekarnika.
Następnego dnia ubij śmietanę i wymieszać z jagodami. Rozgnieć kilka jagód, aby zabarwić śmietanę i rozprowadz na suchej bezie.
Zwijaj wzdłuż dłuższego boku dosyć luzno.
Podawaj z poziomkami.
Polecane przepisy
Sernik z poziomkami, ciastkami oreo i czekoladą
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Słodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówek
No to jeszcze raz jagodowo
Tarta jagodowa z kruszonki
Źródło:http://codojedzenia.pl/rolada-bezowa-z-jagodami-i-poziomkami