Rolada bezowa z jagodami i poziomkami to dobry pomysł na wykorzystanie białek. Beza jest miękka, prawie ciągnąca i z łatwością można ją zwinąć w rulon. Sposób pieczenia bezy na roladę jest również specyficzny. Po prostu wstawiam blaszkę z bezą do nagrzanego piekarnika, po czym go natychmiast wyłączam. Tak pozostawiam bezę do następnego dnia.Przepis na roladą bezową z jagodami i poziomkami (5 porcji)Składniki:Beza3 białka1½ dl cukru¼ łyżeczki soli½ łyżeczki cukru waniliowegoNadzienie200g śmietany kremówki 30- 36%3 dl jagód2 dl poziomek1 łyżka cukru pudruWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 220 º C.Ubij pianę z białek i soli na sztywno i stopniowo dodaj cukier nadal ubijając.Rozsmaruj bezę równomiernie na blaszce pokrytej pergaminem do pieczenia o rozmiarach około 35 x 25 cm.Umieść blachę z bezą w gorącym piekarniku, zamknij drzwiczki i natychmiast wyłącz ciepło.Pozostaw bezę do wyschnięcia na noc nie otwierając piekarnika.Następnego dnia ubij śmietanę i wymieszać z jagodami. Rozgnieć kilka jagód, aby zabarwić śmietanę i rozprowadz na suchej bezie.Zwijaj wzdłuż dłuższego boku dosyć luzno.Podawaj z poziomkami.Polecane przepisySernik z poziomkami, ciastkami oreo i czekoladąKruche ciasto z malinami i puszystą beząSłodka tarta z letnich owoców i czekoladowychkrówekNo to jeszcze raz jagodowoTarta jagodowa z kruszonki