ßßß Cookit - przepis na Pavlova

Pavlova

nazwa

Wykonanie

Mama dała mi słoik z białkami. Z dużą ilością białek, więc musiała powstać beza. Mąż stwierdził, że on nie będzie jadł, bo bezy nie lubi. Chciał tylko spróbować ode mnie. Potem poprosił o kawałek dla siebie i okazało się, że szybko zniknął z talerza. Chyba nie powinnam się dziwić, bo sama też zjadłam swój (no dobra swoje) w tempie zastraszającym.
Składniki:
8 białek (280 g)
400 g drobnego cukru (dałam trzcinowy)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżka skrobi kukurydzianej
ewentualnie 1/2 łyżeczki cream of tartar
500 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
owoce
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zacząć stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka są już lśniące dodać sok z cytryny, skrobię i cream of tartar. Ubić.
Na papierze odrysować okrąg o średnicy około 22-24 cm (ja wycisnęłam dno z tortownicy). Ubite białka wyłożyć na okręgu. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Bezę suszyć przez 100 - 110 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do ostygnięcia (najlepiej na noc).
Kremówkę ubić z cukrem. Wyłożyć na bezę. Na wierzch położyć owoce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/07/Pavlova.html