ßßß
 
            
         Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 8 kwietnia 2013 r.To sernik niekoniecznie na specjalne okazje :-)Przysmak ten kieruję do każdego miłośnika białej czekolady i karmelu ale nie tylko.....:-)Jest on na kruchym cienkim spodzie o kremowej fantastycznej konsystencji i smaku białej czekolady :-)Już analizując jego składniki ma się apetyt, a co dopiero po wyjęciu z piekarnika.Pierwszy raz w życiu upiekłam sernika i było to w wielką sobotę, na dzień przed serwowaniem, aby miał czas na dokładne wystudzenie i zastygnięcie.Sernik okazał się rarytasem, który zachwycił mnie i moją rodzinę, tak więc przepis do powtórki :-)Sernik z białą czekoladą i karmelemAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 kwietnia .To wypiek na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia nie tylko miłośników białej czekolady i karmelu.Jest kompozycją kruchego cienkiego spodu, na którym idealnie układa się kremowa konsystencja serowa o smaku białej czekolady. Dopełnienie słodyczy stanowi polany na górze karmel :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 40 minCzas pieczenia: 1 godz. i 50 minŁączny czas: 2 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (taki jak na zdjęciu)
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 8 kwietnia 2013 r.To sernik niekoniecznie na specjalne okazje :-)Przysmak ten kieruję do każdego miłośnika białej czekolady i karmelu ale nie tylko.....:-)Jest on na kruchym cienkim spodzie o kremowej fantastycznej konsystencji i smaku białej czekolady :-)Już analizując jego składniki ma się apetyt, a co dopiero po wyjęciu z piekarnika.Pierwszy raz w życiu upiekłam sernika i było to w wielką sobotę, na dzień przed serwowaniem, aby miał czas na dokładne wystudzenie i zastygnięcie.Sernik okazał się rarytasem, który zachwycił mnie i moją rodzinę, tak więc przepis do powtórki :-)Sernik z białą czekoladą i karmelemAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 kwietnia .To wypiek na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia nie tylko miłośników białej czekolady i karmelu.Jest kompozycją kruchego cienkiego spodu, na którym idealnie układa się kremowa konsystencja serowa o smaku białej czekolady. Dopełnienie słodyczy stanowi polany na górze karmel :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 40 minCzas pieczenia: 1 godz. i 50 minŁączny czas: 2 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (taki jak na zdjęciu) Składniki:Spód:ciasteczka zbożowe : 200 gmasło : 50 gMasa serowa:ser śmietankowy : 1250 gcukier puder : 1 i 1/4 szklanki30% śmietanka kremówka : 400 mlbiała czekolada : 200 gjajka wiejskie od gospodyni : 6 sztukcukier waniliowy : 1 opakowanie (16g)sól : szczyptaPolewa:gotowy karmel : 400 gPrzygotowanie:Spód:Ciastka zmieliłam w malakserze (można też włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek).Następnie wymieszałam razem z stopionym masłem i wyłożyłam dno blachy prostokątnej (dobrze ugniotłam).Piekłam około 10 minut w temperaturze 190 stopni.Ostudziłam do uzyskania temperatury pokojowej.Masa serowa:Do garnka wlałam śmietanę, dodałam do niej połamaną na kostki czekoladę.Całość podgrzałam (nie gotować !!!) i mieszałam, aż czekolada się rozpuści.Wystudziłam.Ser ubiłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową masę.Dodałam kremówkę z czekoladą.Następnie dodałam jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka).Uzyskaną masę wlałam na podpieczony i ostudzony spód.Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez 100 minut (piec w temperaturze 150-170 stopni C przez 80-100 minut w zależności od piekarnika):-)Studziłam w lekko uchylonym piekarniku.Ostudzony włożyłam do lodówki na całą noc (wystarczą 4 godziny ale im dłużej tym lepiej).Rano posmarowałam karmelem.Użyłam blachę prostokątną fakturowaną o wymiarach 360*245*60 mm - masy było aż po brzeg.W piekarniku sernik delikatnie urósł.Temperaturę należy dostosować do swojego piekarnika.Jeśli mocno grzeje, to należy obniżyć, bo sernik będzie się wylewał :-)Użyłam herbatników digestive.Jeśli chodzi o ser można dać 1 kg sera z wiaderka + 275 g sera półtłustego i zmiksować blenderem :-)Cukier najlepiej samemu zmielić - 1 niecała szklanka.
Składniki:Spód:ciasteczka zbożowe : 200 gmasło : 50 gMasa serowa:ser śmietankowy : 1250 gcukier puder : 1 i 1/4 szklanki30% śmietanka kremówka : 400 mlbiała czekolada : 200 gjajka wiejskie od gospodyni : 6 sztukcukier waniliowy : 1 opakowanie (16g)sól : szczyptaPolewa:gotowy karmel : 400 gPrzygotowanie:Spód:Ciastka zmieliłam w malakserze (można też włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek).Następnie wymieszałam razem z stopionym masłem i wyłożyłam dno blachy prostokątnej (dobrze ugniotłam).Piekłam około 10 minut w temperaturze 190 stopni.Ostudziłam do uzyskania temperatury pokojowej.Masa serowa:Do garnka wlałam śmietanę, dodałam do niej połamaną na kostki czekoladę.Całość podgrzałam (nie gotować !!!) i mieszałam, aż czekolada się rozpuści.Wystudziłam.Ser ubiłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową masę.Dodałam kremówkę z czekoladą.Następnie dodałam jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka).Uzyskaną masę wlałam na podpieczony i ostudzony spód.Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez 100 minut (piec w temperaturze 150-170 stopni C przez 80-100 minut w zależności od piekarnika):-)Studziłam w lekko uchylonym piekarniku.Ostudzony włożyłam do lodówki na całą noc (wystarczą 4 godziny ale im dłużej tym lepiej).Rano posmarowałam karmelem.Użyłam blachę prostokątną fakturowaną o wymiarach 360*245*60 mm - masy było aż po brzeg.W piekarniku sernik delikatnie urósł.Temperaturę należy dostosować do swojego piekarnika.Jeśli mocno grzeje, to należy obniżyć, bo sernik będzie się wylewał :-)Użyłam herbatników digestive.Jeśli chodzi o ser można dać 1 kg sera z wiaderka + 275 g sera półtłustego i zmiksować blenderem :-)Cukier najlepiej samemu zmielić - 1 niecała szklanka. Bon appettit !!!
Bon appettit !!!