Wykonanie
Klasyczne
ciastka bezowe w odsłonie zimowej. Z dodatkiem
gorzkiej czekolady i rozgrzewającego
cynamonu. Słodkie co nieco na chłodne wieczory a na święta doskonały deser :-). Z przepisu upieczecie duże
bezowe ciastka, które najlepiej przełożyć
bitą śmietaną (do niej także można dodać
cynamonu). A może skusicie się na duży tort
bezowy..?Składniki na 10
ciastek bezowych (lub 5 złożonych już
ciastek z kremem):4 duże
białkaszczypta
soli240 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
cynamonu80 g
czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i przestudzonej (ważne)W misie miksera umieścić
białka ze szczyptą
soli. Ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać długo, do całkowitego rozpuszczenia się
cukru; sprawdzić, rozcierając
między palcami, czy nie ma wyczuwalnych kryształków
cukru. Dodać
cynamon i zmiksować. Dodawać roztopioną
czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w
bezie powstały ładne pasma
czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia!).Blaszkę do
ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.Ubitą pianę
bezową wykładać dużą łyżką na blachę, pozostawiając pomiędzy
bezami 6 cm odstępy.Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 75 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe.
Bezy powinny być suche od
spodu. Jeśli nie będą, odwrócić je na drugą stronę i dosuszyć przez 15 minut.Prawidłowo upieczone w ten sposób
bezy będą mocno chrupiące z wierzchu, mokro-
czekoladowo-ciągnące w środku z dużymi pustymi przestrzeniami. To jakby bombki, których skorupka pęka pod naciskiem widelca...Przechowywać w temperaturze pokojowej do momentu przełożenia kremem.Dodatkowo:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejKremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu.Łączyć po dwie
bezy przekładając je kremem. Od tego momentu przechowywać w lodówce i jak najszybciej podawać.Smacznego :-).