ßßß
Co rozumiecie przez dobre odżywianie? Dla mnie domowa kuchnia bez konserwantów i smakowych dodatków to podstawa. Moim domownikom gotuję różnego rodzaju kasze, najczęściej w postaci sałatek na ciepło, jako dodatek do mięsa czy ryb. Pożywne, lekkie sałatki z dużą ilością warzyw funkcjonują nawet jako samodzielne jarskie danie.
Jemy również dużo ryb. Wskazane jest, aby co najmniej 3 razy w tygodniu jeść ryby. Ryby są bardzo wdzięcznym produktem, bo przygotowuje je się szybko i na wiele sposobów. Zachęcam więc do jedzenia ryb częściej, niż tylko na święta! Dorsz z kurkowym risotto, karp z orzechami czy flądra zapiekana w pomidorach to dania, które są bogate w kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy i niezwykle aromatyczne. Jeśli lubicie panierowane ryby, to proponuję używać do panierki zmielonych migdałów lub laskowych orzechów. Ograniczenie węglowodanów, zwłaszcza tych szybko przyswajalnych, jak pszenne pieczywo, ziemniaki czy słodycze, zwiększa uczucie sytości, a na dłuższą metę powoduje normalizację cukru we krwi, a to jest coś, co chorzy na cukrzycę czy osoby z nadwagą powinny mieć na uwadze.
Zdrowe odżywianie to również dbanie o to, aby regularnie spożywać posiłki. Uważam, że śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia przez resztę dnia. Ludzki organizm po nocnym wypoczynku wręcz domaga się energii i dlatego trzeba mu jej dostarczyć w postaci pożywnego śniadania. Śniadanie powinno być zawsze urozmaicone i obfite. Nie znaczy to, że ma nam starczyć na cały dzień! Prawdą jest również, że poranne trawienie jest najbardziej wzmożone, co sprzyja chudnięciu czy zachowaniu prawidłowej wagi.Jak widzicie, zmiana kilku nawyków żywieniowych może naprawdę zdziałać dużo i poprawić formę niejednej rodziny. Sądzę, że znajomość spożywanych produktów, ich energetyczne i odżywcze wartości , jest bardzo ważna w prawidłowym odżywianiu. Mam nadzieję, że kampania “Rodzina w formie” pozytywnie wpłynie na poprawę samopoczucia, kondycji i zdrowia Polaków.Polecane przepisyLetnia sałatka z fenkułuSałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréLekka sałatka z awokado i pieczonymi warzywamiKremowa sałatka z tuńczykaSałatka z zielonymi szparagami