ßßß Cookit - przepis na Pita chlebki z grahamką

Pita chlebki z grahamką

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam nowy przepis na chlebki pita, tym razem z dodatkiem mąki grahamki. Trochę się obawiałam, czy pita chlebki napuszą się, ale jak widać na zdjęciach moje obawy były bezpodstawne. Spuchły na maxa!
Uradowana tym faktem piekłam pita z grahamką dwa razy pod rząd. Pita wspaniale nadaje się do zamrożenia. Chlebki można lekko ścisnąć po uprzednim nacięciu, a zamrożone rozmrozić w mikro lub piekarniku.
Składniki: na 13 chlebków pita
25 g świeżych drożdży
½ l wody, ewentualnie więcej wody
2 łyżki miodu
2łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1,2 l mąki pszennej
100 ml mąki grahamki
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie wraz z miodem. Dodaj obie mąki, oliwę i zarób elastyczne ciasto. Po 5 minutach zarabiania dodaj sól. Ciasto chlebowe ma być lekko klejące, ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia.
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, na 40 minut. po tym czasie podziel ciasto na 13 porcji o wadze około 130 g każda. Uformuj kule i spłaszcz je na okrągłe placki o grubości 1 , 5 cm. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 30 minut.
Piecz pita na 225ºC (termoobieg) przez około 8 minut. Jeśli chcesz zamrozić pita, zrób to jak są jeszcze ciepłe.
Polecane przepisy
Chlebek pita super spuchnięty
Kanapka pita z cevapici i ajvar
Kremowa sałatka z tuńczyka
Pulled pork po azjatycku
Kotleciki z zielonej soczewicy na ostro
Źródło:http://codojedzenia.pl/pita-chlebki-z-grahamka