ßßß
Składniki: na 13 chlebków pita25 g świeżych drożdży½ l wody, ewentualnie więcej wody2 łyżki miodu2łyżki oliwy2 łyżeczki soli1,2 l mąki pszennej100 ml mąki grahamkiWykonanie:Rozpuść drożdże w wodzie wraz z miodem. Dodaj obie mąki, oliwę i zarób elastyczne ciasto. Po 5 minutach zarabiania dodaj sól. Ciasto chlebowe ma być lekko klejące, ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia.Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, na 40 minut. po tym czasie podziel ciasto na 13 porcji o wadze około 130 g każda. Uformuj kule i spłaszcz je na okrągłe placki o grubości 1 , 5 cm. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 30 minut.Piecz pita na 225ºC (termoobieg) przez około 8 minut. Jeśli chcesz zamrozić pita, zrób to jak są jeszcze ciepłe.
Polecane przepisyChlebek pita super spuchniętyKanapka pita z cevapici i ajvarKremowa sałatka z tuńczykaPulled pork po azjatyckuKotleciki z zielonej soczewicy na ostro