Wykonanie
Wypróbowałam nowy przepis na
chlebki pita, tym razem z dodatkiem
mąki grahamki. Trochę się obawiałam, czy
pita chlebki napuszą się, ale jak widać na zdjęciach moje obawy były bezpodstawne. Spuchły na maxa!Uradowana tym faktem piekłam
pita z
grahamką dwa
razy pod rząd.
Pita wspaniale nadaje się do zamrożenia.
Chlebki można lekko ścisnąć po uprzednim nacięciu, a zamrożone rozmrozić w mikro lub piekarniku.

Składniki: na 13
chlebków pita25 g świeżych
drożdży½ l
wody, ewentualnie więcej
wody2 łyżki
miodu2łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli1,2 l
mąki pszennej100 ml
mąki grahamkiWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie wraz z
miodem. Dodaj obie
mąki,
oliwę i zarób elastyczne ciasto. Po 5 minutach zarabiania dodaj
sól. Ciasto
chlebowe ma być lekko klejące, ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia.Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, na 40 minut. po tym czasie podziel ciasto na 13 porcji o wadze około 130 g każda. Uformuj kule i spłaszcz je na okrągłe placki o grubości 1 , 5 cm. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 30 minut.Piecz
pita na 225ºC (termoobieg) przez około 8 minut. Jeśli chcesz zamrozić
pita, zrób to jak są jeszcze ciepłe.

Polecane przepisyChlebek
pita super spuchniętyKanapka
pita z cevapici i ajvarKremowa
sałatka z
tuńczykaPulled
pork po azjatyckuKotleciki z
zielonej soczewicy na ostro