Wykonanie
Znowu mi zostały
białka, więc upiekłam Pavlova z
borówkami i
białą czekoladą . Kto nie lubi takiej
bezy! Chrupiąca z wierzchu, a w środku lekko ciągnąca. Nie lada sztuka taką dużą
bezę oderwać od pergaminu i bez pokruszenia przenieść na półmisek. Mi się to za bardzo nie udało, ale włosów z głowy nie
będę rwać!Pavlova można podać z dowolnymi
owocami i
bitą śmietaną. Dzisiaj w sklepie natrafiłam na piękne
borówki amerykańskie i nie mogłam się im oprzeć. Do nich dołączyła
biała czekolada. Pyszny deser na piątkowy wieczór, szybki…Tak ale
bezę trzeba upiec wcześniej.

Zrobienie samej
bezy wymaga trochę pracy.
Białka muszą być ubite na sztywno. Następnie trzeba dodać
cukier i ubijać dopóki
cukier się nie rozpuści…Cały proces ubijania trwał u mnie bez mała pół godziny, ale
beza Pavlova wyszła idealna.Składniki:Pavlova o śednicy 20 cm6
białek300 g
cukru1łyżeczka
mąki ziemniaczanej1łyżeczka
białego octu winnegoNadzienie200 g
borówek100 g
białej czekolady200 ml
śmietankiWykonanie:Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na środku narysuj kółko o średnicy 20 cm.
Bezą trochę wyrośnie za koło, ale to nic nie szkodzi.Ubij
białka na sztywno. Kiedy
białka już są ubite dodawaj stopniowo
cukier. U bijaj, aż
cukier się rozpuści. Dodaj
mąkę ziemniaczaną, ubijając cały czas , a na koniec
ocet. Ubita piana powinna być lśniąca i gładka.Przenieś
bezę na papier i uformuj kulę, lekko wgłębioną u góry. Piecz
bezę w nagrzanym piekarniku na 120ºC przez 30 minut, a następnie susz na 100ºC przez 3 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw
bezę na noc.Oderwij delikatnie papier i przełóż
bezę na półmisek. Ubij
śmietanę i wyłóż na środek
bezy. Przykryj
śmietanę borówkami.Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni i poczekaj aż
czekolada stężeje. Nożem zdrapuj
czekoladę formując duże wiórki, lekko zwijające się. Tak przygotowaną
czekoladą udekoruj Pavlova.Polecane przepisyDeser roden z BudapesztuRolada bezowa z
jagodami i
poziomkamiKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząCo z tym rabarbarem?Ptysie z
malinową śmietanką