ßßß
Zrobienie samej bezy wymaga trochę pracy. Białka muszą być ubite na sztywno. Następnie trzeba dodać cukier i ubijać dopóki cukier się nie rozpuści…Cały proces ubijania trwał u mnie bez mała pół godziny, ale beza Pavlova wyszła idealna.Składniki:Pavlova o śednicy 20 cm6 białek300 g cukru1łyżeczka mąki ziemniaczanej1łyżeczka białego octu winnegoNadzienie200 g borówek100 g białej czekolady200 ml śmietankiWykonanie:Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na środku narysuj kółko o średnicy 20 cm. Bezą trochę wyrośnie za koło, ale to nic nie szkodzi.Ubij białka na sztywno. Kiedy białka już są ubite dodawaj stopniowo cukier. U bijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubijając cały czas , a na koniec ocet. Ubita piana powinna być lśniąca i gładka.Przenieś bezę na papier i uformuj kulę, lekko wgłębioną u góry. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku na 120ºC przez 30 minut, a następnie susz na 100ºC przez 3 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na noc.Oderwij delikatnie papier i przełóż bezę na półmisek. Ubij śmietanę i wyłóż na środek bezy. Przykryj śmietanę borówkami.Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni i poczekaj aż czekolada stężeje. Nożem zdrapuj czekoladę formując duże wiórki, lekko zwijające się. Tak przygotowaną czekoladą udekoruj Pavlova.Polecane przepisyDeser roden z BudapesztuRolada bezowa z jagodami i poziomkamiKruche ciasto z malinami i puszystą beząCo z tym rabarbarem?Ptysie z malinową śmietanką