ßßß
bezy (6 sztuk):180 g cukru3 białka jaj1 łyżeczka białego octu winnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gładka i sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Miksować jeszcze przez kilka minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę bezową tworząc pośrodku wgłębienia. Piec w 180 º C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ºC i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.krem:250 g serka mascarpone200 ml kremówki 36%100 g białej czekoladyodrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)pistacjeKremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Następnie wymieszać na gładką masę. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać masę z czekoladą i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na bezy. Całość dekorować posiekanymi pistacjami.Smacznego! :)