ßßß
Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny deser w Szwecji. Bardzo lubie bezy wiec ten deser od razu wpadl mi w oko. Pieczenie takiej bezy jest proste ale wymaga troche wprawy. Beza musi byc w srodku troche wilgotna, aby mozna ja bylo latwo zwinac w rulon. Dodatki to juz bajka.Tradycyjna rolade piecze sie z laskowymi orzechami i dodatkiem soku z cytryny. Na nadzienie sklada sie ubita smietanka bez cukru, wymieszana z pokrojonymi mandarynkami. Ja uzywam z puszki, bo uwazam za bardzo pracochlonne filetowanie malych mandarynek.Jedyna wada tego deseru jest to , ze trzeba go od razu zjesc. No coz taka wada to zadna szkoda u nas, bo ten deser znika z talerza w gnieniu oka
Przepis na rolade bezowa z BudapesztuSkladniki:1 rolada4 bialka1 lyzeczka soku z cytrynyotarta skorka z cytryny2 ½ dl cukru1 dl zmielonych orzechow laskowych2 lyzki maizeny (moze byc maka ziemniaczana)2 lyzki grubo posiekanych orzechow laskowych1 lyzeczka kakaoWykonanie:Zmiel orzechy, a reszte grubo posiekajUbij piane z sokiem cytrynowym i skorka otarta z cytryny. Potem powoli dodadawj cukier i ubijaj, az piana bedzie lsniaca.Wymieszaj orzechy i maizene i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie recznie.Forme wyloz pergaminem. Napelnij szpryce piana i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp na wierzchu reszta orzechow.Piecz beze na 150ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij, przeloz na sciereczke, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.Ubij smietane bez cukru i wymieszaj z mandarynkami. Rozluz rownomiernie na bezie i zroluj wzdluz dluzszego boku. Posyp kakao.Polecane przepisyRolada bezowa z jagodami i poziomkamiCo z tym rabarbarem?Kruche ciasto z malinami i puszystą beząPavlova z borówkami i białą czekoladąWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibu