Wykonanie

Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny deser w Szwecji. Bardzo lubie
bezy wiec ten deser od razu wpadl mi w oko. Pieczenie takiej
bezy jest proste ale wymaga troche wprawy.
Beza musi byc w srodku troche wilgotna, aby mozna ja bylo latwo zwinac w rulon. Dodatki to juz bajka.Tradycyjna rolade piecze sie z laskowymi
orzechami i dodatkiem
soku z cytryny. Na nadzienie sklada sie ubita
smietanka bez
cukru, wymieszana z pokrojonymi
mandarynkami. Ja uzywam z puszki, bo uwazam za bardzo pracochlonne filetowanie malych
mandarynek.Jedyna wada tego deseru jest to , ze trzeba go od razu zjesc. No coz taka wada to zadna szkoda u nas, bo ten deser znika z talerza w gnieniu oka

Przepis na rolade bezowa z BudapesztuSkladniki:1 rolada4
bialka1 lyzeczka
soku z cytrynyotarta
skorka z cytryny2 ½ dl
cukru1 dl zmielonych orzechow laskowych2 lyzki maizeny (
moze byc
maka ziemniaczana)2 lyzki grubo posiekanych orzechow laskowych1 lyzeczka
kakaoWykonanie:Zmiel
orzechy, a reszte grubo posiekajUbij piane z
sokiem cytrynowym i skorka otarta z
cytryny.
Potem powoli dodadawj
cukier i ubijaj, az piana bedzie lsniaca.Wymieszaj
orzechy i maizene i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie recznie.Forme wyloz pergaminem. Napelnij szpryce piana i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp na wierzchu reszta orzechow.Piecz
beze na 150ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij, przeloz na sciereczke, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.Ubij
smietane bez
cukru i wymieszaj z
mandarynkami. Rozluz rownomiernie na
bezie i zroluj wzdluz dluzszego
boku. Posyp
kakao.Polecane przepisyRolada bezowa z
jagodami i
poziomkamiCo z tym rabarbarem?Kruche ciasto z
malinami i puszystą
beząPavlova z
borówkami i
białą czekoladąWypieki bez pieczenia – kuleczki
czekolado owsiankowe z
malibu