Wykonanie
Ostatnio skusiłam się na zrobienie mojej pierwszej frużeliny. Zdecydowałam się na
truskawkową, bo akurat miałam
mrożone truskawki w domu. Frużelina wyszła bardzo fajna w smaku i konsystencji o pięknym, czerwonym kolorze.
Truskawki doprowadziłam tylko do wrzenia, więc zachowały swój piękny kolor i kształt. Frużelina to świetny dodatek do deserów. U mnie dzisiaj bielusieńkie
bezy wypełnione
bitą śmietaną i udekorowane frużeliną.

Wszystkiego najlepszego kobietki! Dzisiaj nasze święto!

Składniki: na 12 bez
Beza4
białka220 g
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octuszczypta
soli200 ml
śmietanki, 38% do napełnienia bezFrużelina truskawkowa500 g
truskawek180 g
cukru lub wedle smakunasiona
wanilii z jednej laski2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej4 listki
żelatyny lub 2 łyżeczki
żelatyny w proszkuWykonanie:Zacznij od bez. Ubij biafika na sztywno z dodatkiem
soli. Kiedy
białka już są sztywne zacznij dodawać po łyżce
cukier.
Cukier musi się rozpuścić.Na koniec dodaj
sok z cytryny i zakręć mikserem przez chwilę.Napełnij rękaw cukierniczy z odpowiednią tylką i wyciśnij okrągłe
bezy na kształt gniazdek w równych odstępach (u mnie na dwóch blaszkach). Zacznij od dna
bezy, a później wyciśnij brzeg. Piecz gniazdka na 80ºC (termoobieg) przez około 4 godzin. Moje były gotowe po 3,5 godzinach.Wymieszaj
truskawki z
mąką ziemniaczaną,
cukrem i
wanilią w małym rondelku, doprowadź do wrzenia. Dodaj uprzednio namoczoną i odciśniętą
żelatynę i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.Wysuszone
bezy ostudź, a następnie napełnij ubitą
śmietaną i udekoruj frużeliną.

Polecane przepisyPavlova z
borówkami i
białą czekoladąDeser roden z BudapesztuRolada bezowa z
jagodami i
poziomkamiDeser
ginoWęgierski deser tort Esterhazy