ßßß
Wszystkiego najlepszego kobietki! Dzisiaj nasze święto!
Składniki: na 12 bezBeza4 białka220 g cukru1 łyżeczka soku z cytryny lub octuszczypta soli200 ml śmietanki, 38% do napełnienia bezFrużelina truskawkowa500 g truskawek180 g cukru lub wedle smakunasiona wanilii z jednej laski2 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny w proszkuWykonanie:Zacznij od bez. Ubij biafika na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy białka już są sztywne zacznij dodawać po łyżce cukier. Cukier musi się rozpuścić.Na koniec dodaj sok z cytryny i zakręć mikserem przez chwilę.Napełnij rękaw cukierniczy z odpowiednią tylką i wyciśnij okrągłe bezy na kształt gniazdek w równych odstępach (u mnie na dwóch blaszkach). Zacznij od dna bezy, a później wyciśnij brzeg. Piecz gniazdka na 80ºC (termoobieg) przez około 4 godzin. Moje były gotowe po 3,5 godzinach.Wymieszaj truskawki z mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią w małym rondelku, doprowadź do wrzenia. Dodaj uprzednio namoczoną i odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.Wysuszone bezy ostudź, a następnie napełnij ubitą śmietaną i udekoruj frużeliną.
Polecane przepisyPavlova z borówkami i białą czekoladąDeser roden z BudapesztuRolada bezowa z jagodami i poziomkamiDeser ginoWęgierski deser tort Esterhazy