Wykonanie
Pavlova to jeden z najlepszych deserów na świecie. Przynajmniej tak twierdzą moi bliscy. Moja ulubiona, to oczywiście pavlova z
malinami, ale ta z
jagodami praktycznie w niczym jej nie ustępuje. Jest pyszna! Podejrzewam, że bez problemu poszłyby trzy takie krążki - na raz.
Beza z 6
białek pieczona tym razem w tortownicy, co będzie doskonałe dla tych, co boją się rozlania
bezy . Brzegi co prawda nie będą może tak urocze jak w pieczonej bezpośrednio na papierze, ale smak na pewno będzie taki sam. Kto jeszcze nigdy nie jadł pavlovej - gorąco zachęcam. Wyśmienity smak gwarantowany!

Przepis na pavlovą z
jagodami6 dużych
białek, o temperaturze pokojowej350 g drobnego
cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 łyżeczka
białego octu winnego250 g
jagód lub
borówki amerykańskiej300 ml
śmietanki do ubijania (whipping lub double cream)Piekarnik nastawiamy an 200 st C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko spryskując
wodą przed i po nałożeniu papieru.
Białka ubijamy aż będą sztywne. Dodajemy po trochu
cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu.. Dodajemy
mąkę i
ocet. Dalej ucieramy. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.Ubite
białka przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do najniższej (proponuję ok 120 st C, piekłam w niższej i musiałam dopiekać). Pieczemy 1 1/2 - 2 godziny sprawdzając, aby
bezy nie "złapał" kolor. Wyjmujemy pavlovą i oddzielamy nożem od brzegów tortownicy.Na całkowicie wystudzoną
bezę kładziemy ubitą
śmietankę a na wierzch
śmietanki jagody.Przepis na
bezę z książki Annie Bell " Gorgeous cakes "
