Wykonanie
Najprostsze
bezy, bez żadnych dodatków
smakowych.Często nie wiadomo co zrobić z
białkami, które pozostają nam z wypieków i potraw, gdzie użyliśmy tylko
żółtek, a
bezy to najprostsza i szybka
droga do ich wykorzystania.Ja lubię takie jeszcze mokre w środku, a mój Mąż takie, które są całkowicie suche.
BezySkładniki:2
białka125 g drobnego
cukruszczypta
soliBiałka ubij na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Do sztywno ubitych
białek cały czas ubijając dodawaj stopniowo
cukier. Ubijaj aż grudki
cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca
Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy
bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche
bezy.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny