ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Wykonanie

Najprostsze bezy, bez żadnych dodatków smakowych.
Często nie wiadomo co zrobić z białkami, które pozostają nam z wypieków i potraw, gdzie użyliśmy tylko żółtek, a bezy to najprostsza i szybka droga do ich wykorzystania.
Ja lubię takie jeszcze mokre w środku, a mój Mąż takie, które są całkowicie suche.
Bezy
Składniki:
2 białka
125 g drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitych białek cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj aż grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca
Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).
Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche bezy.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/bezy.html