Wykonanie
Bezy13:43 Jedz Taniej 0 CommentsA na osłodzenie tego zimnego dnia kobiet, proponuję białe jak dzisiejszy śnieg za oknem, słodkie jak wata cukrowa, lekkie jak piórko i niesamowicie pyszne domowe
BEZY!
Jedyne co potrzebujemy do stworzenia tego pysznego deseru to
białka,
cukier, szczypta
soli, mikser i sporo cierpliwości bo te leciutkie
ciasteczka wymagają długiego pieczenia, a właściwie to wręcz suszenia...Zużyłam:- 5
białek- czubatą szklankę
cukru- szczyptę
soliBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę
soli, kiedy piana jest sztywna dodajemy stopniowo
cukier ciągle ubijając. Ubijamy do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie gęsta i gładka. Ja
bezy nakładałam za blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki, ale można użyć tu szprycy tworząc fantazyjne kształty.
Bezy pieczemy w 110 stopniach, jeśli są nieduże to wystarczy godzina, jeśli większe to konieczne jest nawet 100 minut.SmacznegoAgata