Wykonanie
Wykonałam - zwykłym mikserem widełkowymZaczęłam post od zapewnienia, że krem wykonałam zwykłym mikserem, gdyż na wielu stronach pokazane są filmiki instruktażowe na których widać super miksery z metalowymi misami. Zastanawiało mnie czy może się udać wykonać taki trem zwykłym mikserem. Po wielu poszukiwaniach i zapytaniach, otrzymałam odpowiedź, że jakaś pani zrobiła ten krem także blenderem. Pomyślałam , zatem, że ja też ten krem zrobię i będzie dobrze.Uwierzcie nie ma nic skomplikowanego w wykonaniu tego kremuPrzepis na krem można znaleźć na wielu stornach, blogach kulinarnych, to nie jest mój autorski pomysł.Składniki na jedną porcję kremu : na tort 28 cm, który chcemy ozdobić różyczkami potrzeba ok. 3 porcje300 g
masła, miękkiego, pokrojonego w małe kawałki100g
białek ( ok3-4 szt.)200g
cukruszczypta
solibarwnik
Białka ( mogą być prosto z lodówki) należy umieścić w metalowej misce, dodać do nich szczyptę
soli. Misę ustawić nad ciepłą kąpielą
wodną. Cały czas podgrzewając mieszać tak długo
białka, aż
cukier całkowicie się rozpuści.Można to sprawdzić palcami rozcierając
białko nie powinno w nim być wyczuwalnych drobinek
cukru. Gdyby
białka mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.Po tym czasie
białka z
cukrem ubić dokładnie mikserem, końcówkami do ubijania
białek, (przez około 10 minut), aż masa bę dzie bardzo gęsta, a
beza całkowicie zimna.Następnie kawałek po kawałku dodawać
masło, cały czas miksując. Masa będzie stawała się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną (tak może być, to nie błąd). Nadal miksujemy. Jeżeli chcemy
mieć kolorową masę dodajemy barwnik i jeszcze miksujemy. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej
bezy.Smacznego. Qulinarna Ania