Wykonanie
Składniki:(na ok. 32 pierogi)ciasto:- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g),- ¾ szklanki letniej przegotowanej
wody,nadzienie:- 1,5 szklanki
jagód (ok. 200 g),- 2 łyżki
cukru (ok. 20 g),Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mąkę z letnią
wodą i wyrabiamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki.3. Na krążki nakładamy
owoce (+ odrobina
cukru) i zlepiamy.4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min.5. Pierogi podajemy ze świeżymy
owocami.

Pierogi są bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
jagód), która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo,- antocyjany (pochodzące z
jagód), które działają przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji (8 pierogów):Porcja waży: ok. 230 gEnergia: 247 , 14 kcal
Białko: 8,09 gTłuszcze: 1 , 76 gWęglowodany: 58 , 23 gBłonnik pokarmowy : 9 , 31 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza