ßßß
Składniki: na 1 makowiecCiasto drożdżowe250 g mąki15 g świeżych drożdży3 łyżki cukru½ łyżeczki waniliowej pasty100 ml soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy1 żółtko30 g miękkiego masłaszczypta soliNadzienie makowe500 g masy makowej z tego przepisu2 białkaLukier100 ml cukru pudru1 łyżka soku z pomarańczymak do posypania
Rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj sok, żółtko, wanilię i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Dodaj sól i masło. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. przygotuj makową masę według przepisu. Ubij białko i wymieszaj z gotową masą makową. Rozwałkuj drożdżowe ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozłóż równomiernie mak zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto w rulon, a następnie owiń luźno w papier do pieczenie. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz makowca na na 175ºC na termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i i po lekkim ostudzeniu polukruj i ewentualnie posyp makiem. Pokrój makowca po całkowitym ostudzeniu.Polecane przepisyŚwiąteczna strucla z makiemMakowiec na kruchym spodziePycha makowiec!Szafranowe bułeczki lussekatterSzafranowe bułeczki nadziewane waniliowym kremem