Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowy makowiec zawijany . W tym przepisie na
ciasto drożdżowe zamiast
mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej
pomarańczy. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste.
Makowe nadzienie zrobiłam wcześniej. Część wykorzystałam w przepisie na makowiec na kruchym spodzie, a resztę do dzisiejszej
strucli.

Składniki: na 1 makowiec
Ciasto drożdżowe250 g
mąki15 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru½ łyżeczki waniliowej pasty100 ml soku z
pomarańczy i otarta skórka z 1
pomarańczy1
żółtko30 g miękkiego
masłaszczypta
soliNadzienie
makowe500 g masy makowej z tego przepisu2
białkaLukier100 ml
cukru pudru1 łyżka soku z
pomarańczymak do posypania

Rozetrzyj
drożdże z
cukrem. Dodaj sok,
żółtko,
wanilię i
mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Dodaj
sól i
masło. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od
boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. przygotuj
makową masę według przepisu. Ubij
białko i wymieszaj z gotową masą
makową. Rozwałkuj
drożdżowe ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozłóż równomiernie
mak zostawiając wolne brzegi.
Zwiń ciasto w rulon, a następnie
owiń luźno w papier do pieczenie. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz makowca na na 175ºC na termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i i po lekkim ostudzeniu polukruj i ewentualnie posyp
makiem. Pokrój makowca po całkowitym ostudzeniu.Polecane przepisyŚwiąteczna
strucla z
makiemMakowiec na kruchym spodziePycha makowiec!
Szafranowe bułeczki lussekatter
Szafranowe bułeczki nadziewane
waniliowym kremem